Amerikanac tuži Mazdu, želi 5 milijuna dolara. "Poruka 'stisnite kočnicu' je nejasna"

Foto: Mazda

Mazda se suočava s kolektivnom tužbom u SAD-u, gdje vlasnik jednog od njihovih automobila tvrdi da postoji velik kvar koji je zapravo vrlo uobičajena sigurnosna značajka.

Tužba je podnesena Okružnom sudu SAD-a za Središnji okrug Kalifornije. Vlasnik Mazde CX-50 iz Pennsylvanije Joshua Meltzer tuži proizvođača automobila za 5 milijuna američkih dolara nakon incidenta u kojem je njegova kći iskočila iz vozila u pokretu.

Značajka o kojoj se radi je zahtjev da vozači pritisnu papučicu kočnice prilikom paljenja automobila, kada se na instrumentnoj ploči prikazuje poruka: "Pritisnite kočnicu za pokretanje vozila."

Kći prvi put sjela za volan nove Mazde i onda se dogodio incident

Meltzer je rekao da je kupio CX-50 u svibnju te objasnio svojoj kćeri kako upravljati vozilom.

Dva tjedna kasnije, tijekom njenog prvog pokušaja vožnje, dogodio se incident.

"Pritisnula je gumb za start-stop. Zaslon ju je potom obavijestio: 'Pritisnite kočnicu za pokretanje vozila'", navodi se u Meltzerovoj tužbi.

"Tada je pritisnula kočnicu i prebacila vozilo iz položaja Park u Drive. Vozilo je odmah krenulo unatrag. Pokušala ga je kontrolirati, uključujući pritisak na kočnice, no ni kočnice ni upravljač nisu reagirali."

Uplašila se i iskočila iz auta

Čini se da je Meltzerova kći pomislila da pritiskom na kočnicu započinje vožnju, a ne da treba pritisnuti kočnicu i zatim ponovno stisnuti gumb za start.

Njegova kći, čija dob nije poznata, navodno se uplašila za život i iskočila iz automobila kroz vozačeva vrata, a Mazda se nastavila kretati sve dok nije udarila u rubnik i zatim u susjedovo drvo, zbog čega je Meltzer morao platiti štetu.

Mazda je negirala da su značajka na CX-50 i način na koji funkcionira neispravni, a voditelj servisa u ovlaštenom salonu rekao je vlasniku da je vozilo prebačeno u brzinu dok je bilo u dodatnom načinu rada (accessory mode), prije nego što je motor bio upaljen, zbog čega sustavi upravljanja i kočenja nisu mogli raditi.

Vlasnik traži financijsku odštetu te također tvrdi da su vlasnici Mazdi opremljenih sustavom pokretanja na gumb od 2017. godine preplatili automobile jer je "kvar" doveo do smanjenja njihove vrijednosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.