U jednoj zemlji autoceste će imati traku za autonomna vozila

Foto: Mercedes

BUDUĆNOST je stigla, a kad je promet u pitanju, u nekim zemljama autonomna vozila već su stvarnost.

Iako eksperimentalna faza traje već godinama, a do šire komercijalizacije ćemo se još načekati, autonomna vozila su stvarnost. Robotaxi usluga je već dostupna u nekim gradovima na ograničenom području, a sada samovozeća vozila stižu i na autoceste.

Bar kad je Japan u pitanju, piše Nikkei Asia. Na potezu autoceste u duljini 100 km između Numazua i Hamamatsua uvest će se traka rezervirana za samovozeća vozila. Radi se o dionici autoceste između Tokija i Nagoye, koja obiluje dugim ravnim dionicama pogodnim za ovakav tip upravljanja.

U Japanu se nadaju kako će vozna traka biti operabilna 2024. godine. Naime, voznu traku je potrebno opremiti nizom senzora i kamera koje konstantno nadziru promet. Taj sustav omogućit će da se u izvanrednim situacijama poput detekcije objekta na traci omogući promptno obavještavanje upravljačkog sustava vozila kako bi na vrijeme ušao u manevar izbjegavanja prepreke. Također, na cijeloj dionici je potrebna dostupnost 5G mreže. 

Inicijativa je posljedica kroničnog nedostatka radne snage u Japanu kao posljedici starenja nacije. Japanska vlada stoga nastoji automatizirati što više radnih pozicija, a među njima je i cestovni prijevoz tereta. Nije poznato hoće li posebnu traku smjeti koristiti i kamioni bez sustava autonomnog upravljanja. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.