Toyota predstavila GT86

NAKON dugog iščekivanja Toyota je predstavila produkcijsku izvedbu konceptnog modela FT-86 kojega smo prvi put upoznali još u listopadu 2009. Radi se o automobilu koji će se na tržištu pojaviti pod nazivom GT 86, a premijera će mu biti održana ovog tjedna na tokijskom auto salonu.

Ovaj će se automobil tijekom iduće godine pojaviti i na europskim tržištima. Rezultat je suradnje Toyota i Subarua, koji će uskoro javnosti predstaviti i svoju izvedbu istog modela, koji bi prema sadašnjim saznanjima trebao nositi oznaku BRZ.

Oba automobila će pokretati Subaruov novi 2,0-litreni 4-cilindrični boxer motor s izravnim ubrizgavanjem goriva snage 147 kW/200 KS pri 7.000 o/min i najvećeg okretnog momenta od 205 Nm pri 6.600 o/min. Ovaj će motor standardno biti uparen sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem, a u ponudi će se naći i automatski s ručicama na upravljaču.

Pogon će biti na stražnje kotače, a uz ukupnu masu od 1.180 kg ovaj bi automobil trebao ubrzavati do 100 km/h za oko 6,5 sekundi. Tome će pripomoći i solidna aerodinamika gdje vrijedi spomenuti kako je Toyota GT 86 dugačka 4.240, široka 2.570 te visoka 1.285 mm.

No, poanta ovog automobila nikako nije samo pravocrtno ubrzanje. Naime, GT 86 bi trebao prvenstveno pružiti veliku zabavu u vožnji, a to znači kako je cilj japanskih stručnjaka bio osigurati odlično "držanje" ceste. Tome će pripomoći MacPherson sprijeda i multi-link straga, elektronička blokada diferencijala, a vrijedi spomenuti i kako je raspodjela mase po osovinama je 53:47 u korist stražnje osovine. Težište je na visini od svega 475 mm.

Cijena? O njoj je još uvijek prerano govoriti, no računajte na to da će krenuti od oko 30.000 eura.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.