Tesla potukla Volkswagen na domaćem terenu

Foto: Tesla

VELIKI uspjeh za Teslu. 

Prema najnovijim podacima njemačkog KBA, automobil Tesla je najprodavaniji u konkurenciji električnih automobila u Njemačkoj. U prvih devet mjeseci prodano je 38.458 primjeraka, što je čak 6000 primjeraka više od najljućeg rivala Volkswagena. 

Pritom je Tesla ostvarila rast od 50 posto u odnosu na isto razdoblje lani, dok je Volkswagen pao čak 40 posto i prodao tek 32.326 električnih automobila na njemačkom tržištu. Kad je prodaja električnih automobila u pitanju, rast su u njemačkoj zabilježili jedino Audi i Seat iz VW grupe. 

Volkswagen se zato može tješiti globalnom prodajom gdje je u domeni prodaje električnih automobila ostvario rast od 25 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Međutim, ukupna prodaja VW Grupe s uključenim vozilima na fosilna goriva (konvencionalni i hibridi) je pala 13 posto. Posljedica je to problema s nestašicom pojedinih dijelova, ali i problemima poput inflacije i rasta cijene energenata. 

"Napeta situacija s opskrbom komponentama opetovano je dovela do prilagodbi u proizvodnji. Očekujemo stabilizaciju opskrbe tijekom sljedeće godine", izjavio je glasnogovornik VW-a nakon objave podataka o prodaji.
Zanimljivo je i da je Tesla usprkos rastu pogođena nestašicom. Broj isporuka je rekordan, ali su logistički izazovi sve očitiji, pa je i rast bio manji od prognoza, naglašava Automotive News Europe.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.