Svi auto-noviteti 2010. godine (2)

U DRUGOM dijelu pregleda najznačajnijih noviteta od kojih će većina doći i na naše tržište krećemo od slova L, naravno rezerviranog za Lamborghini. Nema sumnje kako ova godina ne miriše na dobro, no kada su automobili u pitanju, kriza izgleda donosi samo dobro - niže cijene i sve bolje proizvode.

Lamborghini Gallardo Superleggera



U godini u kojoj se ne očekuju novi modeli, proizvođač iz Sveta Agate navodno treba predstaviti ogoljenu Superleggera izvedbu Gallarda. Prve isporuke se mogu očekivati ovog ljeta, a cijena će se zasigurno prelaziti 200.000 eura.

Lexus IS/GS (redizajn)
Ovog će proljeća dvije Lexusove limuzine proći kroz uobičajeni redizajn s ponekom kozmetičkom i tehničkom izmjenom. Već u siječnu ponuda za IS će biti proširena sportskim "F Sport" paketom opreme. Podsjetimo kako je odnedavno u ponudi i CC izvedba IS-a, i to po početnoj cijeni od 60.000 eura.

Lexus LF-Ch



Potkraj godine hrvatska javnost će imati priliku upoznati se s prvim Lexusovim kompaktom. Budući rival premium predstavnika njemačkog potpisa plijeni pažnju dinamičnim izgledom, tehnološkom superiornošću i naravno hibridnim pogonom.

Maserati GranCabrio



Proljeće će donijeti dolazak nove, cabrio izvedbe GranTurisma, pod nazivom GranCabrio. Pokretat će ga V8 snage 440 KS koji će biti uparen sa 6-stupanjskim automatskim ZF-ovim mjenjačem. Cijena nešto veća od coupea.

Mahindra Goa (redizajn)



Jedna od najmlađih marki na hrvatskom tržištu je Mahindra, indijski ekspert za terenska vozila u čije kvalitete smo se i sami mogli uvjeriti. uglavnom, iz zastupstva javljaju kako su obnovljeni modeli Goa PickUp i Goa SUV već na putu za Hrvatsku. Model pokreće obnovljeni 2,2 motor sa 120 KS i potrošnjom od svega 7,2 l/100 km. Osim blago ušminkane vanjštine model dobiva i nešto bogatiji osnovni paket opreme.

Mahindra Thar



Već u veljači na hrvatsko tržište dolazi novi Thar, Mahindrin svojevrsni remake legendarnog terenca. Robustan i vrlo upadljiv, ovaj model ima sve preduvjete da ostvari zapaženiji rezultat na europskom, pa tako i hrvatskom tržištu. Dvostruko jeftiniji od konkurencije Thar je pokretan 2,5 dizelašem snage 108 KS, a u seriji posjeduje reduktor.

Mazda 5
U jesen će nam stići nova generacija Mazdinog MPV-a. Sljedeća generacija Mazde 5 će se temeljiti na platformi novog modela 3, a stražnji par vrata će i dalje biti klizni, dok će motorizacija biti preslikana iz Mazde 3.

Mazda 2/6 (redizajn)
Relativno novi modeli 2 i 6 će tijekom godine proći kroz manje preinake, većinom kozmetičke, no i neke tehničke prirode. Obnovljena 6-ica na hrvatsko tržiše dolazi na proljeće.

McLaren MP4-12C



Prve isporuke novog McLarena se očekuju krajem godine, a možda poneki doluta i na naše prometnice. Ovaj automobil pokreće V8 snage 500 KS, a za svaki će primjerak biti potrebno izdvojiti nekoliko stotina tisuća, eura naravno.

Mercedes-Benz SLS AMG



Legendarni Gullwing je spreman za 21. stoljeće. Prve isporuke kreću već ovog ljeta, a vjerujemo kako će se i među hrvatskim ljubiteljima Mercedesa pronaći i pokoji vlasnik nasljednika SLR-a. Cijena bi trebala biti donekle niža od prije spomenutog prethodnika, a prodaja starta u ožujku.

Mercedes CL/R klasa (redizajn)
Tijekom ljeta bit će predstavljene osvježene izvedbe modela CL i R klase kojima u skorijoj budućnosti stižu nasljednici. No, do tada će zainteresirane kupce morati zadovoljiti osvježena motorizacija i manje kozmetičke izmjene. Obnovljena R klasa u Hrvatskoj će biti dostupna od srpnja, a CL od rujna. 

Mercedes-Benz E klasa karavan/kabriolet



Ljubitelji E klase kojima limuzina nije prvi izbor u 2010. će moći odabrati karavansku ili cabrio izvedbu s platnenim krovom. Motorizacija će u osnovi biti prenijeta iz limuzinskog modela. Kabriolet na hrvatske ceste stiže već u ožujku, a potkraj godine možemo očekivati i nekoliko novih motora.

Inače, na popisu Mercedesovoh novosti su i novi motori za manju C klasu, kao i redizajn za sestrinski Maybach i Smart.

Mitsubishi cX



Najznačajniji Mitsubishijev model ove godine je svakako na Lanceru temeljeni crossover koji će konkurirati Nissanovom Qashqaiju i sl. automobilima, a bit će dostupan u verziji s pogonom na prednje te na sva četiri kotača. Osnovu motorizacije će činiti 2,0-litreni dizelaš snage 140 KS te 1,8-litreni turbo benzinac snage 145 KS.

Mitsubishi i-MiEV

Mitsubishijev bi električni gradski automobilčić s litij-ionskim baterijama te povećom cijenom trebao stići ovog ljeta. Hoće li stići i u Hrvatsku nije poznato.

Nissan Qashqai/Qashqai+2 (redizajn)

U ožujku bi u Hrvatsku trebale stići osvježene izvedbe jednog od najpopularnijih crossovera na svijetu.

Nissan 370Z Roadster



U travnju možemo očekivati i dolazak modela 370Z. Ovaj automobil pokreće 3,7-litreni V6 snage 340 KS, a kupci će moći izabrati između ručnog i automatskog 6-stupanjskog mjenjača. Ako je suditi po prethodniku riječ je o kvalitetnom, a opet pristupačnom sportašu.

Nissan Juke
Krajem godine stiže i novi ulazni crossover naziva Juke. Ovaj će se automobil smjestiti ispod Qashqaija, svojim dizajnom (i cijenom) će prvenstveno pokušati privući mlađe kupce.

Nissan Micra



Nova generacija malenog Japanca bi u Hrvatsku trebala stići krajem godine. Riječ je o modelu konzervativnijeg dizajna koji bi u osnovi trebao nastaviti stopama svog prethodnika. O cijeni je za sada još uvijek prerano govoriti, ali bi se trebalo raditi o približno istim iznosima koji vrijede i za trenutni model.

Opel Meriva



Najznačajniji Opelov novitet u ovoj godini uz sveprisutnu Astru je svakako nova generacija Merive. Ovaj mini MPV s tzv. suicide stražnjim vratima stiže u Hrvatsku u drugoj polovici godine, a namijenjen je prvenstveno mlađim obiteljima. Praktičnom interijeru i privlačnom dizajnu će se pridružiti i Astrina motorizacija.

Peugeot RCZ



Najatraktivniji francuski novitet nam ovog proljeća stiže iz Peugeota. Riječ je o coupeu koji će ozbiljno priprijetiti VW-ovom Sciroccu, a pokretat će ga 1,6-litreni turbobenzinac snage 160 KS i 200 KS te 2,0-litreni turbodiesel snage 165 KS. Atraktivan dizajn i navodno zavidna vozna svojstva jamče uspjeh.

Peugeot 5008



U veljači iz Peugeota stiže i novi MPV, model 5008, koji će konkurirati automobilima poput Opel Zafire, VW-ovog Tourana i sl. S naglaskom na prostranosti i fleksibilnoj unutrašnjosti 5008 cilja na tzv. obiteljske kupce željne udobnog vozila.

Peugeot iON



Peugeotova verzija Mitsubishijevog i-MiEV-a s identičnim pogonskim sklopom u Europu stiže ove jeseni. Dolazak na hrvatske prometnice nije potvrđen.

Porsche Cayenne
Nova generacija Cayennea će većinu svojih komponenti podijeliti s bratskim Touaregom, a dolazak na tržište možemo očekivati ovog ljeta. Cijena se ne bi trebala značajnije mijenjati, a uz unaprijeđenu motorizaciju, možemo očekivati i praktičniji interijer.

Porsche 911 GT3 RS



"Najsportskiji 911 do sada". Tako barem tvrde u Porscheu kada je riječ o modelu GT3 RS. Pokreće ga 3,8-litreni redni 6-cilindrični motor snage 450 KS. Prodaja kreće već ovog proljeća.

Porsche Panamera V6



Ulazni model limuzine bi na tržište trebao stići ovog ljeta, a pokretat će ga novi 3,6-litreni V6 s izravnim ubrizgavanjem snage oko 300 KS.

Renault Fluence



Renault će već u veljaći ponuditi novi model koji će na tržištu zamijeniti trovolumenski Megane druge generacije. Ime mu je Fluence, a proizvodit će se u tvornici Oyak-Renault u Bursi (Turska). Novi model karakteriziraju impresivne mjere (4.620/1.809/1.479 mm) i 2.702 mm međuosovinskog razmaka. Zapremina prtljažnika je 530 litara, a komfor kabine spada u red najboljih u segmentu. Ponuda motora, ovisno o državi, raspolaže povećom gamom koja će uključivati dva benzinska (1.6/110 KS i 2.0/140 KS) i 1.5 dCi dizelski motor dostupan u čak pet izvedbi (85 - 110 KS), sve s eco2 ekološkim potpisom.

Renault Twingo/Clio Gordini



Gordini verzija dvaju Renaultovih mališana će donijeti tek kozmetičke promjene pa će stoga kupci moći poprilično personalizirati automobil širokom ponudom opreme, ukrasa i sl. Početak prodaje se očekuje ovog proljeća.

Renault Megane CC
Coupe Cabrio izvedba novog Meganea na tržište stiže u proljeće, taman pred sezonu. Filozofija iza njega ostaje ista kao i u prethodnika. Više manje sličan dizajn, ista motorizacija i tvrdi sklopivi krov. Kad smo kod obitelji Megane recimo i kako će nam društvo uskoro praviti i novi RS, i to već od sljedećeg mjeseca.

Renault Twingo CC



Francuski proizvođač će navodno već u Ženevi predstaviti novi maleni kabriolet na osnovi Twinga, a koji će konkurirati modelima poput Peugeotovog 207 CC i sl. Prodaja bi trebala započeti nedugo zatim, a dolazak u hrvatsku je tempiran za lipanj. O cijeni je još uvijek prerano govoriti, no za vjerovati je kako će biti konkurentna.

Rolls-Royce Ghost



Mada na hrvatskim prometnicama najvjerojatnije i nećemo vidjeti baš puno primjeraka luksuzne Rolls Royce-ove limuzine svakako vrijedi spomenuti kako, upravo početkom godine počinju prve isporuke baby Rollsa duljine „svega“ 5,4 metra. No, tko zna možda luksuzna oprema te 6,6-litreni V12 bi-turbo snage 570 KS privuku i nekog hrvatskog kupca. Cijena iznad 200.000 Eura.

Seat Ibiza Sport Tourer



U lipnju nam stiže karavanska, ST ili Sport Tourer, verzija malenog Seata s prtljažnikom zapremine do 410 l. Motorizacija će uglavnom biti prenijeta iz Pola, pa možemo očekivati dobar omjer plaćenog i dobivenog.

Seat Alhambra
Krajem godine, odnosno u studenom će stići i nova generacija najvećeg Seatovog MPV-a, koji će svoje komponente, pa tako i platformu te motorizaciju dijeliti s VW-ovim Sharanom. Osim manjeg rasta dimenzija, možemo očekivati i praktičniji interijer.

Škoda Superb Combi



Karavanska izvedba odličnog Superba je već stigla na naše tržište samim početkom ove godine, a konkurencija se uistinu ima čega pribojavati. Cijena od 25.000 Eura.

Škoda Fabia/Roomster
U svibnju na tržište stižu osvježene izvedbe svih verzija Fabije i Roomstera, a pored određenih kozmetičkih izmjena, možemo očekivati i manje preinake tehničke naravi.

Suzuki Alto/Swift
Prema za sada dostupnim podacima u prvoj polovici 2010. će na naše tržište stići model Alto, dok bi u drugoj polovici Suzuki hrvatskim kupcima trebao predstaviti nasljednika popularnog Swifta. Konkretni podaci su za sada nedostupni. Eventualni dolazak limuzinskog Kizashija nije vjerojatan.

Toyota Auris Hybrid



U prvoj polovici godine bi trebala stići i hibridna izvedba Aurisa kojega će pogoniti 1,8-litreni benzinac snage 100 KS te električni motor koji će omogućiti i vrlo kratku autonomiju uz isključivo korištenje električne energije.

Toyota Yaris
Prošle godine obnovljeni Yaris ove godine dobiva tek manja osvježenja. tiču se opromjena na razini Luna koja donosi više atraktivnije opreme, ali i obilježava povratak analognih instrumenata (sa Sporta). početak prodaje je tempiran za kraj mjeseca. Lagani redizajn prolaze i drugi modeli, Auris od ožujka, a RAV4 i Avensis od travnja.

Toyota Hilux



I ove godine je legendarni toyotin pick-up osvježen. Nagalasak je stavljen na potentniji motor, a potom i blage stilske promjene. U prodaji je od veljače.

VW  Polo GTI
Tijekom ljeta bi na naše prometnice trebala stići najsnažnija izvedba Pola. Dakako riječ je o GTI verziji koju će pokretati 1,4-litreni TSI  snage 170 KS.

VW Golf R

S 270 KS koje će razvijati njegov 2,0-litreni 4-cilindrični turbo, novi Golf R će imati 20 KS više od svog V6 prethodnika, modela R32. Novi će hidraulični pogon na sva četiri kotače, preuzet iz Audijevog S3, osigurati odlične vozne karakteristike te ubrzanje do 100 km/h za svega 5,7 sekundi. Također, ovaj će model biti i nešto lakši od prethodnika, a u opcijskoj će se opremi nalaziti i 7-stupanjski DSG mjenjač. Dolazak na naše tržište se očekuje već ovog proljeća.

VW Scirocco R
Uz Golf i kupeovski Scirocco bi trebao dobiti 2,0-litreni turbo snage 270 KS. Cijena će mu dakako biti viša od jednako motoriziranog golfa.

VW Touran
Manji VW-ov MPV bi na tržište trebao stići u drugoj polovici godine, a osnovu će razliku činiti Golfovski dizajn te novi dizelski motori.

VW Touareg
Nova će generacija VW-ovog velikog SUV-a svoj premijerni nastup odraditi već ovog mjeseca u Detroitu pa mu se u Hrvatskoj možemo nadati već do ljeta. Touareg će se temeljiti na novoj platformi razvijenoj u suradnji s Porscheom, a bit će i prvi produkcijski VW s hibridnim pogonskim sklopom.

VW Sharan
Obiteljski Sharan će biti prvi model iz Wolfsburga na tzv. fleksibilnoj MQB platformi što bi trebalo jamčiti bolja vozna svojstva i sigurniju vožnju. Dolazak ovog modela se očekuje krajem godine, a cijena bi trebala ostati slična današnjoj.

VW Passat
Nova bi generacija volkswagenove obiteljske limuzine na tržište trebala stići u drugoj polovici godine. Očekuje se kako će ovaj model temeljen na obiteljskoj MQB platformi označiti veći iskorak VW-a prema premium klasi. Poglavito se to odnosi na razinu opremljenosti, ali i na dodatne napore vezane uz rast kvalitete i performanse vozila.

VW gospodarski program



Dva ključna modela pripremljena su za lansiranje tijekom ove godine. Prije svega to je novi Transporter, koji uz već dokazane kvalitete, na hrvatsko tržište dolazi već ovog mjeseca. Početna cijena za furgon izvedbu je 17.893 eura (bez PDV-a), odnosno 20.544 eura za izvedbu s duplom kabinom. Najprestižniji Multivan starta cijenom od 33.287 kn. Tijekom rujna ove godine Hrvatsku pohodi prvi rasni pick-up model iz VW-a, model Amarok. za njega cijena još nije definirana.

Volvo S60



Švedski će proizvođač sada u vlasništvu kineskog Geelya svoj najvažniji novitet predstaviti ovog proljeća u Ženevi, a nakon toga će takmac Audijevog A4 i BMW-ove serije 3 stići i na zagrebački auto salon, nakon kojega će odmah započeti i hrvatska prodaja. Šveđani se nadaju ozbiljnijoj zastupljenosti na tržištu, a to bi im ovaj automobil trebao priskrbiti i visokom kvalitetom te odličnom opremom, posebice onom sigurnosnom.

Volvo C30/C70 (redizajn)



Već početkom godine Volvo bi trebao predstaviti osvježene izvedbe modela C30 i C70. Uglavnom radit će se o usuglašavanju s najnovijim kretanjima dizajna ovog proizvođača.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.