Samovozeći dostavni kombi je spas za kineske karantene

Screenshot: Youtube

U KINI koriste samovozeće kombije za isporuku medicinskih sredstava i hrane, kao i za dezinfekciju ulica.

Proizvođači autonomnih vozila već neko vrijeme nude prodaju automobile bez vozača. Ovako izražena globalna pandemija uvjerljiv je primjer njihove koristi u stvarnom svijetu.

Kineska tvrtka Neolix, koja izrađuje samovozeće dostavne kombije, flotu svojih autonomnih vozila za prijevoz medicinskih zaliha i hrane rasporedila je na područjima koja su najteže pogođena virusom COVID-19, uključujući središte epidemije Wuhan.

Mali kombiji posjeduju čak i sustav za dezinfekciju gradskih ulica, a koje su sada prazne zbog karantenskih mjera.

U posljednja dva mjeseca, tvrtka je primila preko 200 narudžbi za svoje kombije. Prije toga, od početka proizvodnje u svibnju 2019. godine, proizvedeno je samo 125 primjeraka.

Nakon što je kineska vlada vidjela koliko autonomna tehnologija može biti korisna usred globalne zdravstvene krize, odlučila je ponuditi prilično atraktivan poticaj tvrtkama koje žele kupiti i upravljati dostavnim kombijima: subvenciju u iznosu 60% cijene. Imajući to u vidu, Neolix očekuje da će proizvesti i prodati 1000 ovakvih kombija do kraja godine.

Dok su mnoga vozila sa samostalnu vožnju usmjerena na prometne ulice, Neolix dostavni kombiji uglavnom se kreću po kineskim cestama bez borbe s kaosom nepredvidivih vozača i pješaka.

Iako SAD nema mjerodavne savezne zakone koji se odnose na samostalno upravljanje vozila i njihov rad na ulicama, tvrtke kao što su Waymo, Uber i Argo AI usko surađuju s vladama na gradskoj i državnoj razini, a testiranje se provodi u nekim državama, kao što su Kalifornija, Arizona, Florida... Tvrtka Nuro iz Kalifornije razvila je dostavno vozilo slično kombiju koje ima kineski Neolix. U njihovom slučaju napravljena je iznimka kako bi mogli privremeno testirati autonomna dostavna vozila pri manjim brzinama na cestama u Teksasu u sljedeće dvije godine, prenosi Popular Mechanics.

S obzirom na to da je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila globalnu pandemiju, ceste su manje zagušene, što autonomnim vozilima olakšava upotrebu ovakvih vozila. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.