Rolls-Royce planira hibridni Ghost

LUKSUZNI britanski proizvođač će uskoro tržištu ponuditi hibridnu verziju svog novog modela, baby Rollsa ili Ghosta. Naravno, radit će se o tehnologiji preuzetoj od roditeljskog BMW-a.

Novi će Ghost hibridnu tehnologiju podijeliti s Active Hybrid modelom serije 7, s kojom Ghost ionako dijeli dobar dio komponenti uključujući i modificiranu platformu. Ukratko 6,2-litreni V12 snage 565 KS i najvećeg okretnog momenta od 780 Nm će dobiti manju ispomoć u tzv. izvedbi blagog hibrida u vidu elektromotora.

Isti neće nuditi mogućnost pokretanja automobila isključivo njegovom primjenom, već će tek doprinijeti smanjivanju potrošnje i štetnih emisija, a njemu će pripomoći i stop-start sustav.

Radit će se o elektromotoru snage 20 kW te okretnog momenta od 210 Nm koji će se nalaziti uz 8-stupanjski ZF-ov automatski mjenjač. Kinetička energija koja će se stvarati tijekom tzv. overruna te prilikom kočenja će se skladištiti u litij-ionsku bateriju smještenu u prtljažniku.

Hibridni Ghost neće imati standardni alternator već će njegovu ulogu preuzeti elektromotor koji će omogućiti blaža, tiša i čišća startanja motora. Proizvođači vjeruju i kako će cjelokupni sustav rezultirati smanjenjem potrošnje oko 15 posto u odnosu na standardni model, dok će dodatna snaga i okretni moment elektromotora i neznatno unaprijediti performanse automobila.

Za sada još uvijek nema potvrde datuma dolaska ovakvog modela na tržište, no u Rolls-Royceu već razmišljaju i o mild-hybrid izvedbi većeg Phantoma.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.