Porsche 928: Povratak legende

ČINI se da stuttgartski proizvođač sportskih automobila planira uskoro reinkarnirati popularni coupe koji se proizvodio između 1977. i 1995 godine.

Radit će se o novoj 928-ici, odnosno o luksuznom 2+2 coupeu sa sprijeda smještenim motorom koji će se izravno temeljiti na limuzinskoj Panameri, a u ponudi će se smjestiti iznad 911-ice, veličinom i cijenom. Konkurenciju ovom GT-u će činiti automobili poput Ferrarijevog  599 GTB, Bentleyevog Continentala GT, Aston Martina DB9 i sl.

Na priloženom renderu možete vidjeti kako bi ovaj automobil u osnovi trebao izgledati, a pored proširenja kruga potencijalnih kupaca nova će 928-ica poslužiti i kao sredstvo za raspodjelu troškova razvoja Panamere, odnosno njezine platforme. Inače, za 928 bi trebala biti upotrijebljena modificirana platforma s nešto kraćim međuosovinskim razmakom.

Motorizacija će biti preuzeta iz Panamere, dakle vrh ponude će činiti 4,8-litreni V8 motori u atmosferskoj ili turbo izvedbi snage 400 i 500 KS. Prvi će biti moguće izabrati s pogonom na stražnje i na sva četiri kotače, dok će snažniji biti dostupan samo s pogonom na sva četiri kotača.

No to nije sve jer bi ovaj automobil svakako trebao dobiti i svoju hibridnu inačicu. Sljedeće bi se godine na tržištu trebala pojaviti istovrsna izvedba Cayennea, a potom i Panamere. Kako će novi 928 dijeliti platformu s Panamerom nema razloga da i on ne dobije hibridni pogonski sklop koji će činiti kompresorski 3,0-litreni V6 snage 400 KS te elektromotor snage 38 kW. Potrošnja ovog modela bi se tako trebala kretati ispod 9,5 l/100 km.

Dolazak ovog automobila na tržište se očekuje 2012.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.