Ovo je najskuplji Ferrari u povijesti

Foto: Profimedia

JARKO crveni Ferrari prodan je jučer putem aukcijske kuće Sotheby's u New Yorku za čak 51.7 milijuna dolara  (48.2 milijuna eura) te tako postao najskuplji Ferrari svih vremena.

Riječ je o modelu Ferrari 330 LM/250 GTO by Scaglietti iz 1962. godine koji je nastupao na utrci „24 sata Le Mansa“. a dva su se kupca bespoštedno borila za ovaj automobil sve do cijene od 47 milijuna dolara. Tada je jedan od potencijalnih kupaca odustao, a još uvijek nepoznati kupac pobijedio je na aukciji te, plativši na izborenu cijenu naknadu aukcijskoj kući, izbrojao već spomenuti iznos od 51.7 milijuna.

Valja napomenuti kako u Sotheby'su nisu bili presretni ovom cijenom, jer prve su procjene govorile da bi automobil trebao s lakoćom ostvariti cijenu od 60 milijuna dolara. Međutim, iako je akcionarska kuća napravila sve da promovira ovaj automobil (aukciju je vodio osobno Oliver Barker, predsjednik Sotheby’s Europe) predviđena cijena nije postignuta. Inače, riječ je o jedinom preostalom od 36 između 1962. i 1964. godine proizvedenih Ferrarija 250 GTO s vrlo respektabilnom poviješću. Prije svega, s njim se utrkivala upravo Scuderia Ferrari, a ne neki privatnik. Automobil je 1962. na utrci „1000 km Nurburgringa“ pobijedio u klasi, a na Le Mansu su ga vozili Mike Parkes i Lorenzo Bandini. Automobil je postigao i respektabilne rezultate na Pebble Beach Concours d’Elegance gdje je 2011. godine proglašen drugim najljepšim Ferrarijem GTO na svijetu.

Nepoznati kupac ovom je kupnjom ušao u najekskluzivniji mogući klub vlasnika ovog super-rijetkog automobila među kojima su modni kreator Ralph Lauren i Nick Mason, bubnjar slavne rock grupe Pink Floyd.

Inače, Sotheby's je prošle godine prodao i najskuplji automobil na svijetu: Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupe Prototype koji je dostigao cijenu od 142 milijuna dolara. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.