Ovaj Mercedes se nudi za sitniš, a i sada može parirati supersportašima

Foto: Mercedes

ELEKTRIČNI automobili danas su u fokusu mnogih, a kraj njih nekadašnje ikone brzine izgledaju poput dinosaura.

Neki od najposebnijih automobila tako su i završili. Nema ih puno na cestama, za njima se više ne okreću prolaznici, a rijetko ih se pogleda i u rubrikama oglasnika. Jedan od takvih "spavača" dolazi iz Mercedesa. CL kao veliki coupe bio je i ostao elegantni automobil s posebnim dražima, a priča za sebe je bio i ostao model u AMG izvedbi. 

Brojčana oznaka 65 tada nije bila nikakva "prevara", već je doista stajala za zapreminu motora. Upravo tako, malo tko je mogao prepoznati kako je ispod poklopca ogromni 6.5 V12 dragulj. Vjerovali ili ne, ovaj je motor u CL-u davao čak 612 KS i 1000 Nm okretnog momenta, a naznake iznenađenja nudili su tek četverostruki ispuh i oznake modela za znalce. 

Sve rečeno dogodilo se prije nepunih 20 godina. Na scenu je stigao 2003. godine i odmah pomeo malobrojnu konkurenciju, a pritom je mogao očitati bukvicu i pravim sportašima. Startao je teško, s ogromnom masom sprijeda i stražnjim pogonom, ali je to brzo mogao nadoknaditi. Tako je na 50 km/h stizao nakon "tek" 2.2 sekunde, ali je 100 km/h imao za samo 4.4 sekunde. 

Ovakvi automobili danas nisu na cijeni. Primjerice, jedan je primjerak u besprijekornom stanju s tek 96.000 km postigao na aukciji cijenu od dostižnih 31.000 USD. Cijena je to po kojoj se danas nudi novi Golf s TDI motorom i DSG mjenjačem. 

A ovo je ipak Mercedes, Mercedes V12 sa snagom hipersportaša. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.