Opel, Peugeot i Citroen će dijeliti platforme

GENERAL Motors i PSA Peugeot Citroen bi do 2016. trebali zajedničkim snagama razviti četiri nove platforme. Ova su dva proizvođača sklopila sporazum o suradnji koja bi trebala rezultirati razvojem novih zajedničkih platformi, a što bi trebalo donijeti ukupnu uštedu od čak dvije milijarde eura u narednih pet godina.

Prvi automobili temeljeni na ovim platformama bi na tržište trebali početi stizati najkasnije 2016, no za sada nema nikakvih službenih potvrda o kojim će se modelima raditi. Ipak, može se naslutiti u kojem će smjeru suradnja krenuti.

Konkretno, jedna platforma bi trebala poslužiti kao osnova za crossover modele. Primjerice, Peugeot bi na njoj trebao temeljiti zamjenu za trenutni 4007 koji je razvijen u suradnji s Mitsubishijem. Ista će platforma poslužiti i za kompaktne MPV modele koje je Opel razvija u suradnji s Fiatom.

Nadalje, tu je platforma za mali MPV odnosno za sljedeći Citroen C3 Picasso te novu Merivu. Treća platforma će biti namijenjena sljedećoj generaciji malih gradskih automobila, odnosno modela poput Opel Corse i Adama, Peugeota 208 te Citroena C3 i DS3.

Ostaje i mogućnost da će sljedeće generacije Opel Insignije, Peugeota 508 i Citroena C5 također dijeliti zajedničku platformu. Ova bi u skraćenoj formi također mogla poslužiti za novu Astru, 3008 i C4.

Ako se razgovori nastave ovim tempom i u ovom smjeru, izvori iz oba proizvođača navode kako bi službena potvrda i objava pojedinih detalja trebala biti učinjena za "otprilike šest mjeseci".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.