Nova žrtva krize: Karmann zatvorio vrata

POZNATI njemački samostalni proizvođač Karmann iz Osnabruecka i službeno prestala postojati.

Naime, prije otprilike godinu dana su počeli tražiti kupca koji bi ih izvukao iz problema, no daljnji pad prodaje prouzročen krizom je rezultirao travanjskim podnošenjem zahtjeva za stečajem i sada napokon konačnim krajem.

Iako je Karmann najpoznatiji po modelu VW Karmann Ghia, ovaj je samostalni proizvođač od 1949. na ovamo proizveo 3,3 milijuna kabrioleta i više od milijun coupea za druge, veće proizvođače. Kriza je pored ukupnog pada prodaje, odnosno proizvodnje dovela i do mijenjanja strategije tih velikih proizvođača koji se danas sve rjeđe odlučuju na povjeravanje proizvodnje određenih modela vanjskim proizvođačima.

Karmann je tako zatvorio svoja vrata u trenutku kada je u njegovim pogonima radilo ukupno 2.400 radnika. Kako je situacija već duže vrijeme loša svjedoči i podatak kako je godinu dana ranije Karmann zapošljavao 5.000 radnika.

Neki od poznatijih Karmannovih uradaka uključuju Porsche 914, Audi A4 Cabrio, Chrysler Crossfire coupe i kabriolet, Mercedes CLK cabrio i sl. Ovaj potonji je ujedno i posljednji model koji je sišao s Karmannovih proizvodnih linija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.