Nissan: Obnovljen terenski duo

NISSAN Navara, najprodavaniji pick-up u Europi, i Pathfinder, njegova SUV izvedba, predstavljaju se u temeljito obnovljenom izdanju.

Najveće novosti vezane su uz mehaniku. Uvodi se 3,0 V6 dizelski motor čija snaga iznosi 170 kW (231 KS), a okretni moment 550 Nm već od 1700 o/min. Motor je razvijen u Alijansi Renault-Nissan, a osim velike snage, karakterizira ga niska razina buke. Inače, Pathfinder može vući prikolicu s kočnicama mase 3500 kg, a Navarin limit iznosi 3000 kg.

Postojeći 2,5-litreni dCi motor sa četiri cilindra je obnovljen, što je rezultiralo povećanjem snage i okretnog momenta za 11. Snaga se povećala za 19 KS na 190 KS (140 kW), a okretni moment povećan je za primjetnih 47 Nm, pa iznosi 450 Nm. U kombiniranoj vožnji inačice s ručnim mjenjačem imaju potrošnju od 8,5 l/100 km, što je smanjenje od 1,3 l/100 km.

Estetske promjene nisu toliko značajne, ali su opet oku vidljive. Na prednjem dijelu obuhvaćaju novi poklopac motora, prerađenu masku i odbojnike, gdje potonji produljuju vozilo za 80 mm. Novi dizajn vrijedi i kad su svjetla u pitanju, a na popisu se sada nalaze i 18-inčni alu-naplatci. Postojećoj paleti boja dodane su dvije nove metalik boje za Navaru - Electric Blue i Blue Grey - dok je Blue Grey dostupna i za Pathfinder.

Većina promjena u kabini Navare i Pathfindera osmišljena je radi podizanja kvalitete. Odnose se na nove prekidače, prerađene presvlake vrata, nove tkanine za sjedala, dodatne kromirane dijelove, prerađene instrumente i, ovisno o modelu, dostupnost sustava Nissan Connect Premium. Taj sustav sa 40 GB memorije na tvrdom disku osigurava jednostavno i brzo korištenje, ima ekran visoke rezolucije osjetljiv na dodir s prikazom 3D Birdview i odsad uključuje karte Rusije, Turske i istočne Europe.

Ugrađena je nova intuitivna i multifunkcijska kontrolna jedinica, a sustav obuhvaća i RDS-TMS prometne obavijesti u stvarnom vremenu i mnoštvo sadržaja od Michelina. U opciji je dostupan zvučnički sustav Bose Premium Sound s posebnim zvučnicima i pojačalom konstruiranim posebno za Navaru i Pathfinder. Novost u opremi za Navaru je kamera za parkiranje unatrag.

I na kraju recimo kako je premijera Nissanovih terenaca najavljena za ovaj tjedan na ženevskom salonu. Novi modeli naći će se u prodaji u Europi u travnju 2010. Dva mjeseca kasnije u prodaji će se naći novi vrhunski 3,0-litreni V6 dizelski modeli.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.