Nikola je dizajn "nepostojećeg" kamiona na vodik kupio od Rimčevog dizajnera

Foto: Nikola Motor,

NIKOLA je za krađu dizajna svog kamiona već optužio Tesla Motors, a sada doznajemo kako dizajn, po svemu sudeći, dolazi iz hrvatskog izvora. Poznata je i cijena.

Tako barem tvrdi Financial Times, pozivajući se na ljude bliske kompaniji. A dizajn tog "revolucionarnog" kamiona na vodik kupio je sam osnivač tvrtke Trevor Milton koji se zbog zadnjeg skandala s promocijom nepostojeće tehnologije morao povući s čelnog mjesta.

Nikola One je kamion zbog kojeg se još od 2018. godine ovaj start-up sudi s Teslom, i to oko dizajna. Naime, Tesla Semi i Nikola One su jako slični, a u Nikoli misle kako ih je Tesla pokrao. Tesla je odbacio sve optužbe i izjavio kako je Adriano Mudri dizajner konceptnog kamiona RoadRunner na kojem se Nikola One zasniva. Milton je tog koncepta bio svjestan prije nego što ga je odlučio zaštititi te ga je koristio. U Nikoli to nisu opovrgnuli.

Sada je priča dobila i nastavak prema kojem ispada kako je originalni dizajn doista stvorio Rimčev dizajner, ali ga je Milton kupio od autora još 2015. godine, i to za nekoliko tisuća dolara, tvrdi FT. Dogodilo se to navodno kada je Milton bio u posjetu Rimac Automobilima.

 

Podsjetimo, ranije ovog mjeseca Hindenburg Research je izvijestio kako Nikola, koji od 2016. radi na navodno "revolucionarnom" Nikola One kamionu pokretanom vodikovim ćelijama, zapravo nema nikakvu tehnologiju. Dodatno su izvijestili kako je i promotivni video bio prijevara, a u njemu su Nikolin kamion snimali na nizbrdici, a sve kako bi dali dojam da vozi sa svojim pogonom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.