Najatraktivniji je španjolski crossover, sada s motorom iz Audijevih RS modela

Foto: Cupra

CUPRA slavi tri godine otkako se osamostalila kao zasebna marka, a tom prilikom je fanove počastila super zanimljivim automobilom. 

Kao što smo najavili, Formentor VZ5 je trenutno najbolja stvar koja nam dolazi iz Španjolske. S jedne strane se radi o izuzetno atraktivnom crossoveru, a s druge izvedbi pokretanoj hvaljenim Audijevim motorom. 

Dakle, VZ5 pokreće 2.5-litreni petcilindarski turbo benzinac. Potpisuje ga Audi Sport, a u kombinaciji 7-stupanjskog mjenjača s dvije spojke daje do 390 KS i 480 Nm. Motor koji bi mnogi željeli vidjeti u Golfu R omogućava najsnažnijoj Cupri sprint do 100 km/h u 4.2 sekundi te 250 km/h maksimalca. Zanimljivo, time je španjolski sportaš brži i od njemačkog pandama S istim motorom - Audija RS Q3.

Uz moćan motor dolazi sportski podešen ovjes s 15 razina tvrdoće (DCC), a vlasnik može računati i na moćne Akebono kočnice sa šest-klipnim čeljustima sprijeda. 
Motor je razvio Audi Sport odjel za model Audi RS Q3, a postiže 390 KS i 480 Nm i dolazi u kombinaciji sa 7-brzinskim mjenjačem s dvije spojke dok se snaga šalje na sve kotače. 

Što se pak dizajna tiče teško da crossover može izgledati brutalnije. Posebno straga gdje svi pogledi idu u smjeru karbonskog difuzora i dva para ispušnih topova na rubovima. Formentor ima i atraktivnu bočnu siluetu čemu doprinose 20-inčni naplatci. 

Jednako nabrijan je i interijer sa školjkastim prednjim sjedalima i posebno prilagođenim digitalnim kokpitom. Cijena je nepoznata, ali se zna kako je serija limitirana na 7000 primjeraka. Nagađa se da će na njemačkom tržištu startati cijenom od oko 58.000 eura, što je osjetno više od dosad najsnažnije izvedbe (VZ 2.0/310 KS, 45.000 eura), ali i nekih 4000 eura manje od Audijevog RS Q3.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.