Legendarna snimka najopasnijeg policijskog presretača

 Foto: Ford

BRITANSKA policija je vjerojatno najbolji i najvjerniji kupac Fordova na Otoku, pa ponekad dobi čast isprobati prave automobilske poslastice. 
 
Kako bi ponovili legendarni prizor bila je potrebna pomoć policije koja je zatvorila dionicu autoceste i na asfalt dovela jedan od najlegendarnijih Fordova svih vremena. Naravno, u pitanju je u nas malo poznati RS200, radikalni relijaški automobil proizveden u svega 200-tinjak primjeraka.
 
Pomalo neugledan automobilčić na cesti je prava zvijer. Središnje postavljen Cosworthov 1.8 motor sa minimalno 250 KS i 4x4 pogon govore da se radi o ozbiljnoj igrački za znalce, a plastična karoserija i minimalan međuosovinski razmak kako je ovaj automobil nemoguće obuzdati. Pritom je manje važno što su za brzopleto dovršenje projekta u Fordu uzeli vrata i svjetla od Sierre, a pojedini elementi nisu nikad niti bili osmišljeni, a kamoli dovršeni. 
 
 
U svakom slučaju, RS200 je osmišljen kao relijaški auto (grupa B), a tek potom je naštancan u zahtijevanoj nakladi od dvjestotinjak primjeraka. Uslijed fatalnih nesreća RS200 je preživio samo jednu sezonu u WRC-u, a kasnije je u različitim izvedbama učestvovao u brojnim natjecanjima uključujući i najpoznatiji uspon na Pikes Peak. Dovoljno je reći kako je Cosworthov dragulj vremenom dogurao i do 850 KS uz sprint do 100 km/h za oko 2 sekunde, a pojedini primjerci na aukcijama postižu astronomske cijene i do 200.000 eura. 
 
No, vratimo se mi legendarnoj fotografiji koja prikazuje policijski RS200 u društvu jednako legendarne Sierre Cosworth. Da, u sastavu lokalnih policijski snaga je svojedobno bio jedan RS200, ali je ubrzo napustio aktivnu službu. Sada se vraća, ali samo u svrhu promocije novog policijskog vozila, Focusa RS. 
 
Naime, u policiji godišnje kupe oko 1.500 Fordova, a trenutno razmišljaju o pojačanju snagu Mustangom V8 ili tek nešto blažim Focusom RS. Ford im ovom fotografijom očito želi pomoći u izboru. 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.