Lancia Delta Safarista je strašan automobil još strašnije cijene

Foto: Amos Automobili

RELIJAŠKA legenda i danas živi u srcima mnogih, a samo rijetki si ju mogu priuštiti.

Malo je primjeraka koji su preživjeli prelazak u novi milenij. Kako je potražnja daleko veća od ponude, cijena im je u međuvremenu otišla u nebo, a kako stvari stoje, i nastavit će rasti. Novi model još uvijek nije na obzoru, pa se kao jedno od rješenja nameće i opcija kvalitetnog restomoda. Naravno, samo za one koje ne brinu financije. 

Automobili Amos opet imaju zanimljiv proizvod. Zove se Safarista, a radi se o potpuno novom automobilu na temeljima Delte Integrale 16V. Automobil se distancira novom karoserijom od karbona, drastično povećanom širinom ugradnjom body kita te povećim stražnjim spojlerom.

Sada ima troja vrata, ali i povišen ovjes te terenske gume, pa za razliku od prethodnog modela Futuriste, ovaj smije sići s asfalta.

Vlasnika očekuje i trkaći interijer sa zaštitnim kavezom te sjedalima s pojasevima u pet točaka. Instrumenti su digitalni, a, očekivano, prerada uključuje sustav za zaštitu od požara, trkaću ručnu kočnicu i rezervni kotač pune veličine. Jedini luksuz je alkantara na dijelu površina. Vrijedi reći kako su sve prerade odrađene u skladu s propozicijama Grupe A, što uključuje i trkaći spremnik goriva.

Ispod poklopca je 2.0 turbo benzinac, a nakon opsežnih modifikacija čini dio sustava sa sekvencijalnim mjenjačem, diferencijalom iz reli automobila i prijenosom na sve kotače. Nimalo čudno s obzirom na to da je vlasnik tvrtke Eugenio Amos, vozač reli utrka. 

Ovakvo remek-djelo nije jeftino. U Amosu ga cijene 570.000 eura i to ne uključuje donorski auto. Nema sumnje, ekskluzivnost je zajamčena, a isto govori i serija od tek 10 primjeraka. Prve isporuke kreću početkom 2023. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.