Lamborghinijev četvrti model definitivno neće biti ono što svi očekuju

Foto: 123rf

LAMBORGHINI posluje bolje nego ikad, a velikim dijelom je za to zaslužan Urus SUV i redovna osvježavanja Aventadora i Huracan Evo modela.

Ali, kompanija u vlasništvu Volkswagena želi dalje proširiti svoj portfolio četvrtom proizvodnom linijom.

Glavno pitanje je - koji će to automobil biti?

Ranije glasine ukazivale su na GT model inspiriran Asterion konceptom predstavljenim 2014. godine. Čini se da će se to zapravo i dogoditi, piše Telegraf.

Novi izvještaji potvrđuju da će četvrti model Lamborghinija, koji se očekuje 2025. godine, biti 2+2 grand tourer inspiriran Estoque konceptom koji je svoj debi imao davne 2008. godine.

Stiže električni automobil?

Još zanimljiviji podatak je to da bi u pitanju trebao biti kompanijin prvi električni automobil.

Ovaj model s četiri sjedišta odnio je pobjedu nad trećim superautomobilom koji je trebao imati srednje pozicioniran motor.

Lamborghini je navodno razmišljao o tome hoće li novi auto imati prednje ili središnje postavljen motor - a odluka je pala na nešto još radikalnije. Dobit ćemo električni automobil.

Porsche Taycan je upravo stigao, a sljedeće godine nas očekuje debi modela Audi e-tron GT. Oba električna sedana smještena su na istu platformu i zato ima potpunog smisla za Lamborghini da je dalje iskoristi kroz svoj jedinstveni set modifikacije.

A kada su performanse u pitanju, šef razvoja u Lamborghiniju, Mauricio Regani, objasnio je što možemo očekivati:

"Performanse će biti važne. Moramo biti brzi, ali ne na isti način kao što je to slučaj s našim superautomobilima. Četvrti model će biti nešto drugačije", kazao je.

Možemo očekivati domet od preko 560 kilometara i ubrzanje od 0 do 100 kilometara na sat ispod 3 sekunde.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.