Hoće li se Renault i Nissan razići?

Foto: EPA

UMORNI od svog francuskog partnera, Japanci navodno žele van.

Nakon što je Carlos Ghosn, bivši direktor Nissana, krajem prosinca pobjegao iz Japana u Libanon zbog optužbi za pronevjeru i financijske malverzacije, situacija u kompaniji se ne smiruje.To pokazuju i najnoviji izvještaji koji najavljuju kraj strateškog partnerstva između Nissana i Renaulta koje traje dva desetljeća i koje godišnje proizvede 10 milijuna vozila.

Dio rukovodstva Nissana ne vidi perspektivu u nastavku partnerstva, pa postoji vjerovanje da je u pripremi izvanredni plan kojim će se raskol provesti u djelo, prenosi Autocar.

Ako do razdvajanja dođe, obje kompanije će biti u potrazi za novim suradnicima. Renault se prošle godine nastojao spojiti s Fiat Chrysler grupom, ali su se planovi za integraciju izjalovili.

Jean-Dominique Senard, predsjednik Renaulta, najavio je nekoliko zajedničkih projekata koji će biti otkriveni tijekom idućih tjedana. On tako misli dokazati da je alijansa i dalje stabilna. Usprkos tome, predstavnici Nissana smatraju da ovakav Senardov stav predstavlja nedostatak sluha za raspoloženje radne snage.

Skandal je iz temelja uzdrmao savez dvije kompanije, ali su iz Nissana danas poručili da ne razmišljaju o njegovom razvrgavanju. "Nissan ni na koji način ne razmatra raskid saveza", priopćio je japanski proizvođač automobila, naglašavajući da je savez izvor Nissanove konkurentnosti, javlja HINA.

Prije odlaska iz Japana, Ghosn je na konferenciji za tisak tvrdio da su japanska vlada i Nissan orkestrirali njegovo uhićenje, a kao razlog za to naveo je nezadovoljstvo kompanije udjelom Renaulta u donošenju odluka koje se tiču čitave alijanse. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.