Kinesko čudo: NextEV predstavio najbrži električni bolid na svijetu

 Foto: NextEV

NA scenu je stigao novi električni bolid i odmah se okitio titulom najbržeg na svijetu. 
 
Iza ovog fascinantnog bolida stoji kompanija NextEV, koja je pokrenula novi brand električnih vozila. Zove se NIO, a konkretan automobil nosi oznaku EP9. Njegov električni pogon razvija maksimum od 1 MW ili 1.360 KS uz 1.480 Nm maksimalnog okretnog momenta. 
 
Službeni podaci kažu kako EP9 stiže do stotke u 2,7 sekundi, a na 200 km/h je nakon 7,1 sekundi. Maksimalna brzina iznosi 313 km/h, a do nje stiže za 15,9 sekundi. I to nije sve, ovaj kineski bolid će četvrt milje prijeći za 10,1 sekundi uz izlaznu brzinu od 249 km/h. 
 
No prava vrijednost kineskog bolida tek slijedi. Iako su performanse čak i nešto lošije od Rimčevog bolida, NIO EP9 je svoje mogućnosti dokazao na stazi. 12. listopada 20,8 km dug Nordschleife je odradio za rekordnih 7 minuta i 05.12 sekundi, dok je početkom mjeseca srušio i "električni" rekord na stazi Paul Ricard gdje je krug odveo za 1 minutu i 52.78 sekundi, gotovo minutu bolje od prijašnjeg rekorda.
 
Proizvođač tvrdi da automobil zahvaljujući aktivnim sustavima aerodinamike generira silu pritiska (downforce) od čak 24.000 N (2.400 kg), što je gotovo dvostruko bolje od bolida Formule 1. Recimo i kako automobil teži 1.735 kg od čega trećina otpada na baterije. 
 
I tu uzbudljivim podacima nije kraj. Automobil posjeduje set Li-Ion baterija za čije punjenje je potrebno svega 45 minuta. Autonomija automobila je sasvim solidnih 427 km. Kinezi kažu kako je cijena ovakvog automobila oko 1,2 milijuna USD.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.