Ova Toyota se prodaje 40 godina, a sad gubi jedan od jakih aduta

Foto: Toyota

JEDAN od najdugovječnijih terenaca i modela uopće proživljava prijelomne trenutke. 

Model o kojem smo izvještavali već nekoliko puta, Land Cruiser 70, na tržištu je od 1984. godine, a usprkos dolasku nasljednika nastavio se sve ove godine nuditi na pojedinim tržištima. Model je posebno popularan u Australiji gdje se nudi nekoliko izvedbi, a nedavno je predstavljeno i unaprijeđeno izdanje. 

>> FOTO Ova Toyota se proizvodi 40 godina i još uvijek je među najboljima

Iz Toyote sad obavještavaju kako su pod utjecajem aktivnih propisa i očekivanja zajednice prisiljeni na neke promjene u ponudi. Najznačajnija novost je postupno ukidanje 4.5 V8 turbodizelaša.

Motor će se postupno povlačiti iz ponude prema pojedinim izvedbama, ali to ne znači da je trenutno dostupan. Naime, u jednom trenutku Australci su zakaparili sve V8 modele dvije godine unaprijed, a to u prijevodu znači da kao opcija ostaje moderniji 2.8 turbo dizelski motor. Trenutne liste čekanja su za pojedine izvedbe duge i preko šest mjeseci. 

Turbodizelski četverocilindraš daje nešto malo preko 200 KS, a od jeseni će se nuditi i s pet-stupanjskim ručnim mjenjačem. Radi se o istom mjenjaču koji se isporučuje s V8 motorom, ali sada s kraćim prijenosnim omjerima u prve tri brzine. Istovremeno, peta brzina je sad produljena kako bi potrošnja bila niža, a buka u vožnji manja. 

Podsjetimo, osim u Australiji, ovaj kultni model se opet može kupiti i na japanskom tržištu. Također, isti se model nudi i u UAE, ali u kombinaciji 3.6 V6 benzinca. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.