Jaguar XFR-S: Najbrži i najjači u povijesti

JEDNA od najljepših sportskih limuzina premijerno se predstavlja američkoj publici, a uskoro ju možemo očekivati i da se vrati "preko bare". Naravno, u pitanju je Jagur i njegov odličan XF, sada u super-sportskom izdanju.

Odmah na početku valja reći kako se radi o najbržem i najsnažnijem limuzinskom modelu koji je ikada izašao iz Jaguara. Za ovu laskavu titulu pobrinuo se standardni 5.0 V8 potpomognut kompresorom, ali sada ojačan na sasvim pristojnih 550 KS i 680 Nm. Mjenjač je automatski, Quickshift, sa osam stupnjeva i polugicama iza upravljača.

Kako bi se nosio s dodatnom snagom XF je u novom izdanju pretrpio brojne modifikacije dio kojih je vidljiv i izvana. A u oko prvo upada karbonski spojler koji jasno daje do znanja da s eradi o ozbiljnom trkaču s Otoka. Konkretno, ova bi izvedba trebala uhvatiti 100 km/h za odličnih 4,6 sekundi i bez većih problema doseći elektronski odrezan limit na 300 km/h. Zvuči impresivno, kao i garancija kako je potrošnja goriva ostala na razini slabijeg XFR-a.

Temeljito osnaženog podvozja i prateće elektronske logistike Jaguarov krstaš postavlja se na 30 straga. Iza njih se mogu uočiti i povećani diskovi veličine koje se ne bi postidjele ni bolje pizzerije u gradu (sprijeda/straga: 380/376 mm).

Dolazak na europsko tržište se očekuje tijekom iduće godine. Kad su pak Ameri u pitanju njima je namijenjeno tek 100 primjeraka, i to po cijeni od 99.000 USD. Cijena uključuje svu oprema, pa i Meridianov hi-fi audio sustav snage 825W sa 18 zvučnika. Zvuči primamljivo, zar ne?

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.