GM i PSA budući strateški partneri

AMERIČKI General Motors i francuski PSA Peugeot-Citroën su najavili stvaranje strateškog partnerstva.

Ovaj će sporazum vrijedan 125 milijardu USD godišnje voditi ka korištenju zajedničkih platformi, raznih komponenti i sl, i to kako pri proizvodnji istih tako i pri naručivanju od strane specijaliziranih proizvođača.

Planovi o dijeljenju platformi će se isprva odnositi na male automobile i one srednje veličine, MPV-e i crossovere.Kasnije će biti donijeta odluka i o zajedničkom razvoju "vrlo ekonomičnih" vozila, a najvjerojatnije je riječ o dijeljenju hibridne tehnologije. Prva vozila na zajedničkim platformama se očekuju 2016.

Oba proizvođača će i dalje u svakom drugom pogledu, marketinškom i logističkom, ostati odijeljena i na tržištu jedan drugome biti konkurencija. Sama suradnja bi im u roku od pet godina trebala uštedjeti do 2 mlrd. dolara godišnje, a obujam suradnje će vjerojatno i rasti.

Kao dio plana GM namjerva kupiti 7% dionica PSA grupacije čime bi postao drugi najveći pojedinačni vlasnik PSA, dakle iza obiteljske Peugeot Grupe. Valja reći kako GM time neće imati nikakva upravljačka prava.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.