FOTO Povratak korijenima: Toyota predstavlja novi Land Cruiser

Foto: Toyota

TOYOTA je predstavila novi Land Cruiser, model globalnih apetita i doista velikih mogućnosti.

Land Cruiser doista ne treba posebno predstavljati. Već desetljećima je to sinonim beskompromisnog terenca imunog na vrijeme i trendove koji ga okružuju. Jedino što ostaje je nekima zbunjujuća ponuda, pa se tako i dalje nudi iskonski Land Cruiser (serija J70), veliki Land Cruiser (serija J300) te tzv. Prado (serija J250 koja je upravo predstavljena). 

Kad je potonja linija u pitanju, ovo je peta generacija i ujedno najatraktivnija do sada. Postavljen je na GA-F platformu, točnije klasičan nosivi okvir, te uz brojna ojačanja kako bi se ponudila odgovarajuća krutost karoserije, čvrstoća i dinamička ravnoteža. Mjerljivi plus u krutosti cjelokupne karoserije iznosi čak 30 posto. Istu osnovu koristi i veća serija 300, koja nije dostupna nama smrtnicima u Europi.

Ovdje recimo i kako novi Land Cruiser na scenu dolazi točno 72 godina nakon što je prikazana prva Toyota BJ. A tijekom svih tih godina Toyota je prodala preko 11.3 milijuna primjeraka, i to u 170 zemalja svijeta. Eto što znači globalno prisutan model. 

Estetski, Toyota donosi uglaste retro linije, vjerojatno kako bi odgovorila konkurenciji kao što je primjerice Ford Bronco u Americi. Novi Land Cruiser je dugačak 4920, širok 1980 i visok 1870 mm, dok razmak između osovina mjeri 2850  mm.

Ovo je ujedno i prvi Land Cruiser koji koristi električni servo, ali i novi anti-roll sustav protiv prevrtanja koji vozač može ručno isključiti (na terenu). Električni servo bi trebao poboljšati odziv i manevarska svojstva, ali i dopustiti ugradnju sustava asistencije, što je vjerojatno i bio glavni razlog implementacije.

Ono što ostaje isto je pogon, a to je dizelski 2.8-litraš. Daje 204 KS, a usuglašen je s osam-stupanjskim automatskim mjenjačem. Od 2025. godine nudit će se i forma blagog hibrida s 48V tehnologijom. 

Iz Toyote obavještavaju kako se lista narudžbi otvara u listopadu, a prve isporuke očekuju se u prvoj polovici iduće godine. Ponuda kreće First Edition izdanjem s posebnim detaljima (okrugla svjetla, boje,...) i planiranom "nakladom" od 3000 primjeraka. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.