FOTO Legendarne sportske limuzine od kojih i danas staje dah

 Foto: Silverstone Auctions

ZLATNO doba sportskih limuzina je debelo iza nas, no nekih se još uvijek prisjećamo s nostalgijom.
 
Potkraj 1980-ih gotovo svaki europski proizvođač je nudio bar jednu sportsku izvedbu svoje popularne limuzine. I svaka od njih je bila na svoj način posebna, bilo da govorimo o Peugeotu 405 (T16), Ford Sierri ili Lotus Omegi. Da, tada M, RS i AMG nisu bile jedine oznake koje su izazivale strahopoštovanje na cesti. 
 
Ford Sierra 
 
Legendarna Fordova limuzina lansirana je početkom 1980-ih, a u svojoj je postavi imala nekoliko karoserijskih izvedbi i jednako toliko specijalnih izvedbi. Osim 4WD i V6 izvedbe, bila je tu i Cosworth inačica kao vrhunac koji i danas opčinjava Fordove obožavatelje. 
 
Konkretan primjer na fotografijama je Sierra RS500, jedna od 500 proizvedenih. Iako je nastala 1987. godine, i danas, na pragu statusa oldtimera, izaziva strahopoštovanje. S karakterističnim stražnjim krilom i 2.0 benzincem obogaćenim Garrettovom turbinom raspolaže s 227 KS i 277 Nm. U relijaškom izdanju davala bi i više od 500 KS, no i ovakva je Sierra bila i ostala nezaustavljiva. 100 km/h je uhvatila za 6,2 sekundi i postizala 246 km/h. A zahvaljujući temeljitoj obnovi Cosworthovog stručnjaka, to može i danas. Automobil s oko 17.000 km je prava poslastica, a potkraj mjeseca će biti ponuđen na aukciji.
 
Očekuje se da će postići cijenu od oko 100.000 GB.
 
Opel Omega
 
Nasljednik Rekorda nosio je oznaku Omega, a u Britaniji se i dalje prodavao kao Carlton. I da, u to vrijeme Opel je još uvijek znao raditi prave sportaše, a u ovom slučaju je posao odradio s Lotusom. I stvorena je najbrutalnija izvedba limuzine o kojoj se i danas govori s velikim poštovanjem. 
 
 
I dok Ford ima Cosworth izdanje Scorpia, Opel je imao Omegu. I to kakvu. Pokretana 3.6 šestakom iz Senatora, ali u twin turbo konfiguraciji raspolagala je s nevjerojatnih 382 KS i 568 Nm. Osim temeljitih modifikacija, ugrađen je i ZF-ov mjenjač iz Corvette ZR-1, jedini u GM-ovoj ponudi koji se mogao nositi s ogromnim vrijednostima momenta. 
 
Lotus Omega je 100 km/h uhvatila za 5,5 sekundi i postizala 283 km/h, više od ikoje limuzine u to vrijeme. Nadalje, manevar 0-160-0 km/h odrađivala je u 17 sekundi, a tada je bolje mogao samo jedan automobil - Ferrari F40. Jedan od najposebnijih automobila 1990-ih stajao je nemalih 48.000 GBP, a takav primjerak s tek nešto više od 7.000 km bit će ponuđen na aukciji.
 
U ovom slučaju cijena bi mogla ići i do više od 65.000 GBP. 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.