Ford Transit: Šest milijuna u 45 godina

IKONA gospodarskih vozila, legendarni Ford Transit, uskoro će proslaviti svoj 45. rođendan čemu prethodi i veliki jubilej - čak šest milijuna proizvedenih primjeraka.

Priča o Transitu započinje 9. kolovoza 1965. godine kada je s prvi primjerak sišao s trake tvornice Langley u Berkshireu, Engleska. Transit je donio niz inovacija oput instrumenata na instrumentnoj ploči, blokade upravljača, bočnih utovarnih vrata i sidrišta za učvršćivanje sigurnosnog pojasa.

Potom su uslijedila i halogena prednja svjetla, tubeless gume i lisnatih opruge. Prvobitni Transit pokretao je 1,7-litreni motor od 74 KS ili 2,0-litreni motor od 86 KS, a prvi dizel motor bio je Perkins 4/99 sa 44 KS.

Zamišljen kao prvi paneuropski proizvod tvrtke Ford i zamjenik dva nesrodna modela kombi vozila u Britaniji i Njemačkoj, Transit se čak dogodio prije organizacije tvrtke Ford of Europe. Tijekom svih ovih godina Transit se mijenjao, usavršavao, ali i nadalje je ostao ikona gospodarskih vozila, prvenstveno zahvaljujući izrazitoj izdržljivosti i praktičnosti.



Da dostojno obilježe vrijedan jubilej radnici u turskoj tvornici u Kocaeli tri su puna dana slagali poput lego kockica 104 Transita Jumbo da stvore impresivan slavljenički natpis "6.000.000 Transit" širine 44 metra te dužine čak 150 metara. Proslave 45. rođendana održat će se u kolovozu, a bit će organizirane u Transit proizvodnim tvornicama u Kocaeli (Turska), Southamptonu (Velika Britanija), Nanchangu (Kina) i Hai Duongu (Vijetnam).

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.