FORD Ovaj kombi je jači i od Nevere, a uskoro ćemo saznati i je li brži

Foto: Ford

I DOK su se prethodnici oslanjali na benzin, najnoviji superkombi se oslanja na električnu propulziju. 

Fordova SuperVan priča traje već godinama. Točnije, do sada je predstavio tri modela iz tzv. SuperVan serije. Priča je započela 1971. godine, kad je nekome palo na pamet da u Fordov Transit ugura V8 motor pobjednika Le Mansa, modela GT40. Zvuči čak i luđe od Renaultove ideje Espacea F1. 

Nakon druge i treće verzije uslijedila je pauza duga nekoliko desetljeća, da bi sada dočekali Supervan3 koji je ne samo najjači već je i prvi s elektropogonom. Vjerovali ili ne, najnoviji SuperVan raspolaže s čak 2000 KS, a 100 km/h postiže za manje od dvije sekunde. 

Iako u Fordu priznaju drastične modifikacije u odnosu na serijski E-Transit, zanimljiv je podatak kako je podnica vozila zadržana. Vjerojatno se radi o potezu koji će se uskoro marketinški iskoristiti za promociju proizvodne inačice električnog Transita. Ipak je ovo trkaći bolid s potpuno ogoljenim interijerom u kojem uz sjedalo i upravljač jedino ima mjesta za ekrane. Onaj središnji je iz Mustanga Mach-E. 

 

Punim imenom Pro Electric SuperVan ima premijeru ovog vikenda na Festivalu brzine u Goodwoodu, a za upravljačem je pobjednik Le Mansa Romain Dumas. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.