Fiat Punto se vraća na scenu, poznato i kada

Foto: Fiat

KONCERN Stellantis je potvrdio kako se slavno ime B segmenta vraća na scenu.

Fiat punto je od svog lansiranja više no dostojno preuzeo teret nasljeđa Una te se pokazao kao jedan od najuspješnijih modela s kraja prošlog milenija. Vrlo dopadljiv dizajn, upotrebljiva kabina, solidna manevarska svojstva i solidna kvaliteta po fer cijeni bili su dobitno rješenje. 

Punto je potkraj 2018. godine u svojoj trećoj generaciji doživio kraj, a sada je Stellantis objavio kako će Punto dobiti nasljednika. Novi model će biti predstavljen 2023. godine, a koristit će platformu CMP (Common Modular Platform) koju će dijeliti s 208, Corsom te većim C4. No prije lansiranja će biti već iduće godine predstavljena osvježena platforma, a vrlo vjerojatno i konceptno izdanje novog modela. 

Godinu kasnije stići će proizvodna izvedba u hibridnom izdanju, a negdje 2024. godine trebala bi stići i električna izvedba. Paralelno će svoju zamjenu dobiti i Lancia Ypsilon, koja je još uvijek u prodaji.

Zasad je nepoznato što će biti s modelima 500 i Panda, koji koriste osnovu iz 2007. odnosno 2011. g.

Podsjetimo, prvi Punto je dizajnirao Giorgetto Giugiaro, a lansiran je 1993. godine. Osim izvedbi s tri i pet vrata nudio se i kabriolet, a prodano je ukupno čak 3.4 milijuna primjeraka. Druga generacija stiže 1999. godine, dok je treća debitirala 2005. godine. Dizajn je bio opet vrlo atraktivan, a inspiraciju Maseratijem odlično je uklopio Giorgetto Giugiaro. Tijekom godina je svakim redizajnom mijenjao ime, od Grande Punto preko Punto Evo do povratka na Punto. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.