FOTO , VIDEO Dvostruki šok iz Tesle: Semi i Roadster mijenjaju budućnost prometa

 Foto: Tesla Motors
Screenshot: YouTube

ELON Musk je sukladno najavama predstavio svoja dva bitna proizvoda kojima planira ući u drugu fazu osvajanja automobilskog tržišta. 
 
Nema sumnje, Musku treba još jednom čestitati na smjelosti i spremnosti da iznova zadivi automobilski svijet. Opetovani problemi s proizvodnjom Modela 3, pitanja kvalitete konačnih proizvoda i u konačnici milijunski gubici nisu poljuljali uvjerenja Elona Muska. Ne samo da misli kako ide u pravom smjeru, već ulaže dodatne napore i, uz nekoliko drugih aktivnih projekata, poput Hyperloopa, pred Teslu stavlja novi zadatak. Točnije dva, kamion Semi i sportski Roadster. 
 
Tesla Semi
 
Nakon višemjesečnih najava Tesla je razotkrila Semi, svoj prvi model u komercijalnom segmentu. 
Musk ga je na promociji najavio kao budućnost kamionskog prijevoza, a uzda se u njegove performanse. Doseg mu je čak i veći od ranijih pretpostavki, nevjerojatnih 500 milja ili preko 800 km. I to dok je pod punim opterećenjem nešto većim od 36 tona. A tada će ubrzati do 96 km/h u 20 sekundi, brže od ikojeg dizelskog tegljača na tržištu.
 
 
 
Maknite prikolicu i na 96 km/h je za 5 sekundi. Kad je pak u pitanju punjenje, 30 minuta na Megachargeru dovoljno je za oko 640 km. 
 

Semi pokreću četiri elektromotora koji zakreću stražnja četiri kotača, a struktura je koncipirana da pruža idealnu dinamiku, dosad neviđenu u kamionskom prijevozu. Viša je i razina pasivne i aktivne sigurnosti, težište sistema nikad nije bilo niže, a Semi je zaštićen i od "sudara" prikolice i kabine. Standardna oprema uključivat će i sustav autonomne vožnje, kao i svu silu sigurnosne opreme. 
I pazite sad ovo. Tesla daje jamstvo od milijun milja ili 1,6 milijuna kilometara. 
 
Tesla Roadster
 
Roadster je automobil s kojim je i počela priča o Tesli. Nekadašnja prerada Lotusa i danas je obožavan automobil, a sada nam Musk predstavlja drugu generaciju. I odmah pogađa u srca vodećih supersportaša: sprint do 96 km/h za 1,9 sekundi će biti standardna ponuda. Na 160 km/h je za 4,2 sekundi, a najavljeni maksimalac je preko 400 km/h. 
 
 
Za razliku od prethodnika, novi Roadster odlično izgleda, čak i kad stoji. Izvana i iznutra. No uspjeh će ovisiti i o upotrebljivosti. A ona je odlična. Osim savršenih performansi osiguranih od strane 200 kWh baterija tu je i fantastična autonomija, čak 1.000 km. 
 
Da, Roadster je nesumnjivo najveće iznenađenje i glavni adut pokreta koji želi slomiti tržište automobila s konvencionalnim motorima. Kako sam Musk kaže, Roadster je zadnji čavao u lijesu automobila pokretanih motorima s unutrašnjim izgaranjem. A ako vas zanima, ponuda će se kretati od 200.000 USD.
 
Lista narudžbi je otvorena, a uz potpis valja uplatiti akontaciju od 50.000 USD. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Tesla Motors, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Tesla Motors.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.