Audi S4&S4 Avant: Daje više, a troši manje

 Foto: Audi 

NOVI AUDI S4 uz bitna poboljšanja prethodnika tuče po pitanju performansi, ali i kada je potrošnja goriva u pitanju.

Kao što je poznato novi Audi S4 ostaje vjeran turbo tehnologiji, ali sada zahvaljujući novo razvijenom  V6 TFSI motoru obujma 3.0 litre. Karakterizira ga maksimalna snaga od 260 kW/354 KS i okruglih 500 Nm okretnog momenta dostupnog u širokom rasponu od 1.370 do 4.500 o/min. Prilagodljivi quattro pogon i osam-stupanjski tiptronic mjenjač zaokružuju poglavlje o pogonskom sustavu. Masa vozila je 1.630 kg, dok karavan teži 1.675 kg, što je  75 kg manje u odnosu na prethodnika.
 
Epilog je odličan. S4 ubrzava do 100 km/h u samo 4,7 sekundi, dok su karavanskoj izvedbi potrebne dvije desetinke više. U oba slučaja maksimalna brzina limitirana je na 250 km/h. Zvuči nevjerojatno, no sportski A4 prema NEDC ciklusu troši 7,4 l/100 km, a praktičniji Avant pije tek decilitar više. 
 
Snaga nije ništa bez kontrole, pa S4 na pravoj putanju osim quattro pogona drži opcijski sportski stražnji diferencijal sa aktivnom raspodjelom momenta između stražnjih kotača. Tu je i sva sila elektronike uključujući progresivni servo upravljač čiji je prijenosni omjer diktiran brzinom kretanja vozila. Za sigurno zaustavljanje brinu se perforirani diskovi promjera 350 mm koje hvataju šest-klipne čeljusti, opcijski dostupne u crvenoj boji. Inače, iste se pokazuju iza 18-inčnih kotača sa gumama 245/40 u standardnoj postavi, odnosno broj većih uz doplatu. 
Slovo S vrijedi i kad je ovjes u pitanju. Serijski S sportski ovjes kao i opcijski podesivi ovjes spušta vozilo za 23 mm u odnosu na standardni  model. 
 
Kao i u slučaju A4, ponuda prostora, kao i samo uređenje interijera ne nude iznenađenja. Prtljažnik ima kapacitet 480 litara, a S4 Avant od 505 do 1.510 litara, ovisno o položaju naslona stražnjih sjedala. Unutrašnjošću dominira crna boja koja je prekinuta kontrastnim umetcima od mat brušenog aluminija. 
 
Kabinu je moguće opcijski opremiti sportskim sjedalima, dok su standardna  presvučena Feinnappa koža u crnoj, rotor sivoj ili magma crvenoj boji s dijamantnim uzorkom prošiva, kontrastnim šavovima i S oznakom. Novost u ponudi je Audi virtualni kokpit koji prikazuje sve ključne informacije na 12,3-inčnom zaslonu. Naravno, MMI navigacijski sustav plus sa 8,3-inčnim zaslonom je uključen, kao i mogućnost povezivanja na Internet, te povezivanja mobilnog telefona. Za hi-fi zaljubljenike dostupan je Bang & Olufsen audio sustav s 3D obradom zvuka.
 
Poznate su i cijene. S4 ima cijenu od 59.300 eura, dok je karavanska izvedba 2.200 EUR skuplja. 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.