Audi RS Q3 Performance: Sportaš na potpeticama

 Foto: Audi

AUDI RS Q3 u Performance izvedbi ide korak dalje i postavlja se u sam vrh ponude kompaktnih terenaca sa sportskim pedigreom. 
 
Kao i u slučaju modela A6 i A7 proizvođač se Performance izvedbom obraća onima koje čak ni sportske RS izvedbe ne mogu zadovoljiti. Iako već RS izvedbe podižu letvicu u za mnoge proizvođače nedostižne visine Audi je uvjerenja kako može još bolje. Tako i kod modela RS Q3 dodatak Performance u imenu znači povećanje snage motora uz istovremeno obogaćivanje ekskluzivnom opremom. 
 
 
Konkretno, kod kompaktnog SUV modela Audi nudi višestruko nagrađivani 2.5 TFSI pet-cilindrični motor kojem je snaga podignuta na 270 kW (367 KS). Kako bi dobili dodatnih 20 kW (27 KS) u Audiju su između ostalog povećali kapacitet hlađenja glavnog hladnjaka i optimizirali pumpu za gorivo.
 
O kakvom se stroju radi govori i podatak kako je maksimalni okretni moment od 465 Nm dostupan u rasponu od 1.625 do 5.550 o/min. Modificiran je i mjenjač, sedam-stupanjski S-tronic s dvije spojke. U prijevodu to znači samo 4,4 sekunde za sprint do 100 km/h uz maksimalac limitiran na 270 km/h. Kombinirana NEDC potrošnja goriva je 8,6 l/100 km.
 
 
Kao i kod standardnih modela quattro pogon na sve kotače je s prijenosom preko hidraulički aktivirane i elektronički kontrolirane višelamelne spojke. Snaga se po potrebi automatski raspodjeljuje između prednje i stražnje osovine, te selektivno na svaki kotač zahvaljujući elektroničkoj kontroli stabilnosti.
 
Ugrađeni RS sportski ovjes upotpunjuje dojam odlične dinamike, a u usporedbi sa standardnim modelom spušta karoseriju za 20 mm. Opcijski, tu je i sportski ovjes s kontrolom tvrdoće putem drive select sustava (comfort, auto i dynamic).
 
 
U estetskom smislu Performance izvedba se distancira dodatnim elementima u mat titan boji, kao i Ascari plavom metalik bojom eksterijera. Dodatno, tu su 20-inčni naplatci sa RS izvedbe, ali sada dostupni također u mat titan boji. Točka na i su crvene kočione čeljusti s RS logotipom, opcijski dostupne i u decentnoj crnoj boji.
 
U kabini vlada sportsko okruženje s naglaskom na povoljnu ergonomiju. Tako bez doplate dolaze i sportska sjedala u kombinaciji crne i plave boje. Inače, plavi prošiv karakterističan je na svim uobičajenim pozicijama, od spomenutih sjedala do obruba mjenjača i upravljača. 
 
 
Audi RS Q3 Performance svoju premijeru doživjet će početkom mjeseca na ženevskom salonu automobila, a lista narudžbi je već otvorena. Početna cijena je 61.000 EUR, a prve isporuke očekuju se u drugom kvartalu. 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.