500 km za 20 minuta: Samo jedan auto na svijetu se ovako brzo puni

Foto: Lucid Motors

LUCID Motors je obećao automobil s najbržim punjenjem na svijetu, a prvi testovi su potvrdili da je govorio istinu.

Lucid Air je odmah na svom debiju postigao dva bitna rekorda. Osim što ima najveći deklarirani doseg, Air se može pohvaliti i najbržim punjenjem baterija. Inside EV je testirao i potvrdio kako se doista radi o najbržem punjenju baterija u nekom automobilu. 

Kao dokaz je tu i snimka čitavog punjenja baterija. A ona pokazuje da je ovo prvi auto sa snagom punjenja od 300 kW i više, i to u praksi. Doduše radilo se o kratkom periodu, a maksimalna snaga punjenja bila je čak 304 kW. 

Baterija je kapaciteta 118 kWh, i to u potpunosti iskoristivih. Za potpuno punjenje baterije potrošeno je 134 kWh, što je gubitak od 13.5 % - prihvatljivo s obzirom na ogromnu snagu punjenja i posljedične toplinske gubitke, ali i potrebu hlađenja baterija tijekom punjenja. Primjera radi, Porsche Taycan na brzom punjaču ostvaruje gubitak od 12%. 

Sve rečeno znači da su električna vozila na korak da sustignu vrijeme potrebno za tankiranje benzinom. U konkretnom slučaju nakon 5.5 minuta punjenja pod prosječnom snagom od 282 kW automobil je dobio 26 kWh ili oko 170 km dosega. Kako punjenje napreduje snaga pada, pa je tako nakon 22 minute snaga pala na 133 kW, a pohranjeno je 80 kWh ili preko 500 km dosega. Nakon 37 minuta postignuto je 80% kapaciteta baterije (doseg 670 km), a sve nakon toga je muka jer punjenje ide snagom od tek 4 kW. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.