Venezuela - zemlja u kojoj brašno, mlijeko i tjestenina koštaju cijelu jednu mjesečnu plaću

Foto: FAH

BRAŠNO. Tjestenina. Mlijeko. Te tri osnovne namirnice nalaze se u gotovo svakom domaćinstvu na svijetu. I u velikim količinama na policama trgovina.

Ali u Venezueli ove namirnice možete dobiti samo ako imate dobre veze i novac. Mnogo novca, piše CNN.

Na policama dućana gotovo da nikad nema svježeg mlijeka. Isto vrijedi i za mlijeko u prahu, koje se na crnom tržištu prodaje i po 100 puta većoj cijeni od "normalne". Isto vrijedi i za kukuruzno brašno, koje se na crnom tržištu prodaje i po 15 puta većoj cijeni. Cijena jednog kilograma riže prodaje se, pak, po cijeni 200 puta većoj od uobičajene.

Kupovina hrane na crnom tržištu u Venezueli može biti iznimno opasna. I za većinu stanovnika jednostavno je preskupa. Kupovina samo ovih osnovnih namirnica - brašna, mlijeka i tjestenine - može "progutati" cijelu jednu mjesečnu plaću.

I upravo zato većina stanovnika ipak odlazi u javne supermarkete po namirnice. Ali tamo postoje posebna pravila. Čeka se točno određeni dan u tjednu tijekom koje pojedini stanovnici, na temelju svoje identifikacijske kartice, smiju otići u kupovinu. Važu u koji dućan otići, jer u mnogima nema namirnica koje su im potrebne. I potom čekaju u redovima. Satima i satima. I u velikom broju slučajeva svejedno kući odlaze praznih ruku. I gladni.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.