LIJEPA PRIČA NEDJELJOM

U Zagrebu razvili sustav koji omogućuje pravednu naplatu odvoza otpada

Foto: Luka Šangulin/Index

PRAVEDNA naplata odvoza otpada dugo je vremena bila veliki problem. U Hrvatskoj i svijetu koristili su se različiti modeli naplate, najčešće po osobi ili po veličini stambene jedinice. No razvoj tehnologije omogućio je daleko naprednije sustave praćenja odvoza otpada, koji onda omogućuju i pravedniju naplatu.

Sustav namijenjen komunalnim tvrtkama

Zagrebački EcoMobile razvio je istoimeni sustav namijenjen komunalnim tvrtkama, koji se sastoji od softvera i hardverskih komponenti, raznih senzora, kamera, čipova i antena, koji omogućuje identifikaciju posuda za otpad prilikom njihovog pražnjenja i slanje podataka na server, gdje se onda oni dalje obrađuju i prosljeđuju u sustav za naplatu.

Inače, EcoMobile ima suradnju s Deutsche Telekomom te je prije dvije godine instalirao sustav za nadzor popunjenosti kontejnera u Bonnu, u Njemačkoj. Posebnost tog projekta je u tome što instalirani senzori rade na tada potpuno novoj NBIoT (Narrowband Internet of Things) mreži čime je EcoMobile bio jedna od prvih tvrtki u svijetu koja je imala produkcijsko rješenje na NBIoT tehnologiji. NBIoT tehnologija omogućava velikom broju uređaja da šalju potrebne informacije s lokacija gdje standardni mobilni signal nema prodornost.

Aleksandar Ivanović, direktor EcoMobilea, kaže da su u ovaj posao odlučili krenuti prije otprilike osam godina, kada su shvatili da će se promijeniti zakonska regulativa naplate odvoza otpada.

“Već tada je izašao nacrt Zakona o gospodarenju otpadom kojim je bila predviđena naplata prema njegovoj količini. Tada smo krenuli polako razvijati ovaj sustav. Od tada smo razvili cijeli niz proizvoda koji se primjenjuju u komunalnim tvrtkama i Smart City rješenjima. Naš glavni proizvod jest sustav za elektroničku evidenciju odvoza otpada, koji se sastoji od niza uređenja, i stalno ga usavršavamo. Ono što je važno naglasiti jest da on ne zahtijeva promjenu poslovnih procesa unutra neke komunalne tvrtke. Posude s otpadom prikupljaju se kao i do sada, jedino što se uz pomoć našeg sustava sve evidentira”, kaže Ivanović.

Sustav se sastoji od računala i raznih senzora, kamera i antena

EcoMobile sustav sastoji se od raznih komponenti kojima se može nadograditi, poput sustava za videosnimanje ili vage, koja omogućuje i naplatu po težini, a ne samo po volumenu.

“To nije obično videosnimanje, nego sustav radi sekvencionalno snimanje svakog podizanja posude. Svaka snimka se automatski povezuje s vlasnikom i vrlo jednostavno se u bazi može pretraživati. Snimka služi kako bi se prevenirali eventualni sporovi. Na primjer, ako korisnik, vlasnik posude, tvrdi da ona nije ispražnjena, komunalno poduzeće ima dokaz da jest. Razvili smo i vagu koja se ugrađuje na kamion i omogućuje da se, osim po volumenu, vrši naplata i po težini. Razvoj vage trajao je dvije godine, a certificiranje osam mjeseci. Vaga kao takva nije problematična za razvoj, međutim ako je želite koristiti kao službeni mjerni uređaj, onda mora imati određena tehnička svojstva”, kaže Ivanović.

Vrlo korisna informacija komunalnim poduzećima može biti i popunjenost posuda na terenu, što je također moguće pratiti putem EcoMobile sustava, kao i praćenje tko je točno ubacio koliko otpada u pojedinu posudu.

“Dio sustava može biti i senzor za mjerenje popunjenosti kontejnera. Ugradi se u gornji dio posude i putem ultrazvuka mjeri distancu ispod sebe i tako se utvrđuje koliko je kontejner napunjen. Podaci se šalju na server i na temelju tih podataka server šalje rutu voznom parku kako bi na optimalan način prikupili posude. Moguće ga je ugraditi u bilo koji kontejner.

Razvili smo i otpadomjer koji se može ugraditi na kontejner i otvara se karticom. Nakon što se otvori, možete odložiti određeni volumen otpada i kad se zatvori, on vas evidentira. Kad kamion dođe u blizinu ovog otpadomjera, on mu prenese podatke.  Kod naplate volumena u gradovima dolazite do problema s naplatom u zgradama s više stanara. Ako više stanara dijeli istu posudu, ne zna se tko je koliko ubacio. Ovaj uređaj rješava taj problem”, kaže Ivanović.

Do sada su sustavom elektronske evidencije otpada opremili preko 60 gradova. Uspjeli su otvoriti i neka strana tržišta, tako da sada rade na projektima u Rumunjskoj i Poljskoj, a radi se i na proboju na nizozemsko tržište te Mađarsku i Singapur. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.