STRANI STUDENTI ODUŠEVILI NAŠEG NEUROKIRURGA "Vidi se da ne rade ovo radi titule i novaca"

Foto: Index

DINKO Štimac, predstojnik Klinike za neurokirurgiju u KBC Rijeka, javnosti je postao poznat kad je prvi u Hrvatskoj izveo operaciju u kojoj je pacijentu ugradio umjetni kralježak napravljen 3D printerom.

Osim inovacije s prvim individualiziranim 3D kralješkom, dr. Štimac je i autor 3D modela na kojem kirurg u detalje može razraditi svaki korak složene operacije aneurizme krvne žile mozga za situaciju baš tog određenog pacijenta.

Index je prvi pisao kad je dr. Štimac prije par mjeseci s dr. Sekharom iz SAD-a izveo najsloženiju operaciju s dvije premosnice na krvnim žilama mozga. Takav tip operacije izveden je po prvi put, i to upravo u Hrvatskoj.

Mjesec dana učenja

A upravo činjenica da riječka neurokirurgija na čelu s dr. Štimcem prednjači po inovativnim operativnim postupcima, privukla je strane studente medicine u riječki KBC.

Od svih zemalja, oni su odabrali Hrvatsku, točnije riječki KBC kako bi učili od najboljih.

Dr. Štimac je u razgovoru za Index rekao kako je 15-ak stranih studenata prošlog tjedna stiglo u njihov KBC.

Oni su došli preko studentske razmjene, a ima ih po nekoliko iz Portugala, Turske, Slovačke, Belgije i Rusije. U Hrvatskoj, odnosno u Rijeci će boraviti mjesec dana.

Već sad su se, prema riječima dr. Štimca strani studenti pokazali izvanredni. Željni su kaže nam, znanja i gotovo da i ne izlaze iz sale.


Na pitanje kako to da su se odlučili baš za riječku neurokirurgiju, dr. Štimac nam je rekao da su istraživali preko interneta.

"Saznali su za operacije koje izvodimo"

"Naišli su na članke koji pišu o onome što radimo ovdje. Vidjeli su da operiramo najsloženije aneurizme pomoću bypassa pa da operiramo kralješke i htjeli su doći vidjeti i naučiti kako se to radi.

Svi su vrlo pristojni, pametni i motivirani. Jako puno znaju. To su vjerojatno najbolji studenti na svojim fakultetima. Svi do jednog su izvrsni, jako dobro govore engleski i izuzetno su vrijedni.

Ovdje nemaju nikakva ograničenja i ja im kažem "odite se kupati ako želite", ali ne, oni su u sali od jutra do večeri. Željni su znanja. Tako odu samo na brzinu nešto pojesti i odmah se vrate", rekao je dr. Štimac ne skrivajući oduševljenje stranim studentima, za koje kaže da su vrhunska ekipa.

Ono što mu se također jako sviđa kod njih je što kaže, imaju respekt prema osoblju bolnice kao i prema pacijentima,

"To su odgojena djeca. Mogu biti uzor i primjer kako se jedan student i budući doktor treba ponašati i prema kolegama i prema pacijentima", rekao je dr. Štimac.

"Mogu biti uzor svima"


Fascinantno mu je da se unatoč visokim temperaturama ne izlaze iz sale iako imaju slobodno vrijeme i mogu se dodaje otići okupati u obližnju Opatiju.

A na pitanje kako gleda na činjenicu da su odlučili doći učiti od njega, a ne od nekog drugog, rekao je samo kako mu je najveća radost gledati da ima još mladih koji su zainteresirani za medicinu.

"Drago mi je jer se na njima vidi da ih zanima medicina i to ne zato da ih zovu doktorom, već taj posao rade od srca, a ne radi novca i titule". kazao je dr. Štimac.

To je ono što ga veseli, jer je takvih na žalost, sve manje.

"Nekima su titule važnije od toga kako rade, a ovi mladi ljudi mogu biti pravi uzor, evo prošli tjedan su s tolikim zanimanjem pratili operaciju velikog meningeoma na bazi lubanje. Ma fascinira me što se ne miču iz sale", kazao je na kraju dr. Štimac.

Udruga koja dovodi studente na razmjenu

Inače program razmjene studenata provodi CroMSIC – Croatian Medical Students International Committee, nevladina i neprofitna udruga studenata medicine u Hrvatskoj. Ova je udruga od 1992. godine jedna od 132 punopravne članice IFMSA – Međunarodne federacije udruga studenata medicine koja broji preko milijun članova širom svijeta.


"Na temelju bilateralnih ugovora za međunarodne razmjene studenata medicine, u Hrvatskoj svake godine boravi dvjestotinjak stranih studenata, a isti broj studenata hrvatskih medicinskih fakulteta ima priliku otići na jednomjesečnu razmjenu", kažu u CroMSIC-u.

U sve 4 podružnice udruge koje djeluju pri medicinskim fakultetima u Rijeci, Zagrebu, Splitu i Osijeku postoji 6 odbora od kojih se 2 bave upravo znanstvenim i profesionalnim razmjenama studenata medicine, a ostali pitanjima medicinske edukacije, javnog zdravstva, ljudskih prava i mira te spolno reproduktivnog zdravlja i AIDS-a.

"Projekt međunarodnih razmjena studenata medicine je osim od sva 4 hrvatska medicinska fakulteta, podržan i od strane KBC Rijeka, KBC Zagreb, KBC Split, KBC Osijek te studentskih zborova Sveučilišta u Rijeci, Zagrebu, Splitu i Osijeku kojima se ovim putem zahvaljujemo", poručuju iz udruge.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.