Na listi neisplatitelja plaća 7300 poslodavaca: Dobar posao za uhljebe iz Fine

Foto: Hina

PREMA posljednjim podacima Porezne uprave, trenutno se na listi neisplatitelja plaća nalazi 7300 poslodavaca koji zapošljavaju ukupno 25 tisuća radnika.

Podaci su dobiveni temeljem JOPPD u kojima su poslodavci iskazali neisplatu plaće i naknadnu isplatu zaostale plaće i to za obračunsko razdoblje od siječnja do listopada 2015. godine, tri mjeseca uzastopno te za obračunsko razdoblje od svibnja do listopada prema kriteriju od tri mjeseca u vremenskom razdoblju od šest mjeseci.

U velikom broju slučajeva vidljivo je da se radi o neisplati plaće za samo jednog radnika, iz čega se može pretpostaviti da se radi o samozaposlenim osobama.

>Kako se uništavaju male tvrtke: Samozaposleni moraju sami sebi blokirati račune ako kasne s isplatom plaće

Kako bi zaštitila radnike od neisplate plaća, ove godine donesene su izmjene Zakona o osiguranju potraživanja radnika, kojima je radnike trebalo dodatno zaštititi od neisplate plaća.
Zakonom je predviđeno da poslodavac, u slučaju neisplate plaće, mora sam sebi blokirati račun, za iznos od 3029 kuna, kolika je minimalna plaća, a ako to ne učini, račun blokira Inspektorat rada, kako bi se zaštitila plaća radnika.

Dobar posao za uhljebe iz Fine


No, zakonodavac je novim odredbama obuhvatio i samozaposlene osobe, tako da su od 1. rujna, od kada je na snazi novi zakon, prisiljene same sebi blokirati račun, čime nije postignuta nikakva zaštita, jer nema smisla da samozaposlene zakon štiti od samih sebe, ali je napravljen dobar posao za Financijsku agenciju, koja na svakom takvom slučaju zaradi nekoliko stotina kuna.

Financijska agencija agencija prošle godine imala je prihod od 846 milijuna kuna.

Posebno je zanimljivo da je snažan rast prihoda imao Centar za prisilnu naplatu i predstečajne nagodbe, koji su prošle godine iznosili 144,6 milijuna kuna. To je rast od 11 posto u odnosu na 2013. godinu, te čak 54 posto više nego 2012.

Fina je prošle godine imala 3.139 zaposlenih, a troškovi osoblja porasli su za 6 posto te su iznosili 342,8 milijuna kuna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.