ŠTO S ostacima hrane u hladnjaku? To je pitanje koje si često postavljamo kad nakon ručka ili večere ostane nekoliko žlica riže, komad pečene piletine, povrće koje više nije tako svježe ili malo umaka koji nam je žao baciti. Iako na prvi pogled ti ostaci možda ne izgledaju obećavajuće, oni zapravo nude ogroman potencijal za nove, ukusne i kreativne obroke. Umjesto da završe u smeću, mogu se pretvoriti u jela koja će vas iznenaditi svojom jednostavnošću i okusom.
Iskorištavanje ostataka hrane nije samo praktično - to je i odličan način za smanjenje bacanja hrane, štednju novca i razvoj kulinarske maštovitosti. S malo domišljatosti, ostaci tjestenine mogu postati nova zapečena delicija, višak riže pretvara se u hrskave kuglice, a povrće i meso iz jučerašnjeg obroka lako postaju nadjev za tortilje, fritaju ili složenac. U nastavku donosimo četiri jednostavna recepta koji pokazuju kako i ono što se čini bezvrijednim može postati - genijalan obrok.
Kad vam ostane pire krumpir od ručka, iskoristite ga kako biste napravili ove hrskave polpete. Osim krumpira, trebat će vam još nekoliko sastojaka, a cijeli recept za polpete pronađite ovdje.
Poželite li se odmoriti od mljevenog mesa, za pripremu musake iskoristite kuhanu šunku ili šunku u ovitku koja vam je ostala na plati narezaka. S krumpirom će se itekako dobro slagati, a cijeli recept za ovo jelo pronađite ovdje.
Pržene okruglice od riže, koje se nazivaju i arancini, idealan su obrok ako nemate ideju što napraviti s ostatkom riže ili rižota. Možete ih začiniti dodacima poput sireva, sezonskog povrća ili mesa. Kuhana riža oblikuje se u okruglice koje se zatim prže u ulju, a recept je ovdje.
Ako vam je u hladnjaku ostalo previše kuhane tjestenine i ne znate kako ju iskoristiti, pomiješajte ju s tunom iz konzerve i pasiranom rajčicom i zapecite. Dobit ćete brz, jednostavan i zasitan ručak, a cijeli recept možete pronaći ovdje.