Što se sve jede na Wimbledonu? Imamo cijelu listu popularne hrane i pića

Foto: EPA

Kada ljubitelji tenisa pomisle na Wimbledon, često im se pred očima ukažu savršeno uređeni travnati tereni, odjeća potpuno bijele boje i mečevi koji grizu nokte od napetosti. No za gurmane Wimbledon priziva slike jagoda sa šlagom, Pimm's koktela i drugih klasičnih britanskih poslastica. Downton Abbey Cooks istražuje povijest i neprolaznu popularnost hrane koja se tradicionalno poslužuje na ovom prestižnom Grand Slam turniru.

Jagode sa šlagom: Ikona Wimbledona

Nijedna hrana nije toliko povezana s Wimbledonom kao jagode s tučenim slatkim vrhnjem. Ovaj jednostavan, ali divan desert poslužuje se na turniru od njegovih samih početaka 1877. godine. No zašto baš jagode?

Vrijeme održavanja Wimbledona savršeno se poklapa s britanskom sezonom jagoda koja obično traje od kraja svibnja do početka srpnja. U viktorijansko doba jagode su bile luksuzna namirnica povezana s ljetnim vrtnim zabavama. Posluživanje jagoda na Wimbledonu dodavalo je dašak elegancije događaju.

Danas se tijekom turnira na Wimbledonu posluži oko dva milijuna jagoda. Svakog se jutra svježe beru na farmama u Kentu i poslužuju u roku od 24 sata. Klasična priprema ostala je nepromijenjena: jagode se samo očiste od peteljki i poslužuju s kuglom šlaga.

Pimm's: Neslužbeno piće Wimbledona

Dok jagode vladaju u kategoriji hrane, Pimm's drži primat kao prepoznatljivo piće Wimbledona. Ovaj liker na bazi gina izumio je 1823. James Pimm koji ga je posluživao kao digestiv u svom baru s kamenicama u Londonu.

Pimm's je postao povezan s Wimbledonom 70-ih godina kada se prvi put počeo prodavati u vrčevima. Klasični Pimm's Cup koktel - Pimm's No. 1, limunada i nasjeckano voće - brzo je postao favorit među publikom. Njegov osvježavajući okus i nizak udio alkohola čine ga savršenim za ispijanje tijekom dugih ljetnih mečeva.

Danas se tijekom turnira u Wimbledonu posluži više od 300.000 čaša Pimm'sa svake godine. Ovo piće postalo je toliko kultno da ga mnogi teniski fanovi smatraju neizostavnim dijelom wimbledonskog doživljaja.

Čaj i pogačice: Vrlo britanska tradicija

Nijedan britanski sportski događaj ne bi bio potpun bez čaja, a Wimbledon nije iznimka. Tradicija popodnevnog čaja seže u sredinu 19. stoljeća i prisutna je na teniskom turniru u Wimbledonu od njegovih ranih dana.

Gledatelji mogu uživati u pravom popodnevnom čaju s malim sendvičima, pogačicama s gustim vrhnjem i pekmezom te izborom keksa. Iako nisu toliko poznati kao jagode sa šlagom, ove klasične britanske poslastice daju dašak profinjenosti događaju.

Riba s pomfritom: Klasični zalogaj uz teren

Iako nije jedinstvena za Wimbledon, riba s pomfritom (fish&chips) među gledateljima je popularna desetljećima. Ova britanska klasična kombinacija pruža zasitan obrok navijačima koji provode duge dane uz teren.

Wimbledonska riba s pomfritom priprema se od ulovljenog bakalara ili oslića, prekrivena je hrskavim pohanjem i poslužuje se s debelo rezanim krumpirićima. Tradicionalni prilozi su jabučni ocat i tartar umak.

Šampanjac: Proslava sa stilom

Šampanjac je povezan s Wimbledonom još od najranijih dana turnira. U kasnom 19. i ranom 20. stoljeću uglavnom su ga uživali članovi All England Cluba i njihovi gosti. Kako je Wimbledon rastao u prestižu, šampanjac je postao dostupniji i široj publici.

Danas se tijekom turnira popije oko 25.000 boca šampanjca, a mnogi navijači nazdravljaju čašom ovog napitka u čast pobjede svog omiljenog tenisača ili jednostavno kako bi pojačali svečano ozračje u Wimbledonu.

Suvremeni dodaci na jelovniku

Iako je Wimbledon ponosan na svoje kulinarske tradicije, jelovnik se razvijao kako bi odražavao promjene u ukusima i prehrambenim potrebama. Posljednjih su godina organizatori uveli razne ponude iz međunarodne kuhinje te opcije za vegetarijance, vegane i osobe koje ne konzumiraju gluten.

Sushi, pizza i razne vrste salate sada su dostupni uz tradicionalne specijalitete. Međutim, ovi moderni dodaci pažljivo su odabrani kako bi se očuvala reputacija turnira po visokoj kvaliteti hrane i pića.

Trajna privlačnost wimbledonskih prehrambenih tradicija

Hrana koja se tradicionalno poslužuje na Wimbledonu postala je dio šarma i privlačnosti turnira. Ona odražava britansku kulinarsku baštinu i utjelovljuje eleganciju i tradiciju ovog prestižnog događaja.

Za mnoge obožavatelje uživanje u jagodama sa šlagom ili ispijanje Pimm'sa jednako je važan dio wimbledonskog doživljaja kao i gledanje vrhunskog tenisa. Ove kulinarske tradicije povezuju gledatelje s bogatom poviješću turnira i pridonose svečanosti koja Wimbledon čini jedinstvenim među sportskim događanjima.

Kako se Wimbledon nastavlja razvijati, njegova klasična jela ostaju voljeni stalni dio koji povezuje prošlost i sadašnjost. Bilo da ste dovoljno sretni da prisustvujete osobno ili gledate izdaleka, ove kultne poslastice pružaju okus wimbledonske čarolije koja iz godine u godinu privlači fanove.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.