Kada ljubitelji tenisa pomisle na Wimbledon, često im se pred očima ukažu savršeno uređeni travnati tereni, odjeća potpuno bijele boje i mečevi koji grizu nokte od napetosti. No za gurmane Wimbledon priziva slike jagoda sa šlagom, Pimm's koktela i drugih klasičnih britanskih poslastica. Downton Abbey Cooks istražuje povijest i neprolaznu popularnost hrane koja se tradicionalno poslužuje na ovom prestižnom Grand Slam turniru.
Nijedna hrana nije toliko povezana s Wimbledonom kao jagode s tučenim slatkim vrhnjem. Ovaj jednostavan, ali divan desert poslužuje se na turniru od njegovih samih početaka 1877. godine. No zašto baš jagode?
Vrijeme održavanja Wimbledona savršeno se poklapa s britanskom sezonom jagoda koja obično traje od kraja svibnja do početka srpnja. U viktorijansko doba jagode su bile luksuzna namirnica povezana s ljetnim vrtnim zabavama. Posluživanje jagoda na Wimbledonu dodavalo je dašak elegancije događaju.
Danas se tijekom turnira na Wimbledonu posluži oko dva milijuna jagoda. Svakog se jutra svježe beru na farmama u Kentu i poslužuju u roku od 24 sata. Klasična priprema ostala je nepromijenjena: jagode se samo očiste od peteljki i poslužuju s kuglom šlaga.
Dok jagode vladaju u kategoriji hrane, Pimm's drži primat kao prepoznatljivo piće Wimbledona. Ovaj liker na bazi gina izumio je 1823. James Pimm koji ga je posluživao kao digestiv u svom baru s kamenicama u Londonu.
Pimm's je postao povezan s Wimbledonom 70-ih godina kada se prvi put počeo prodavati u vrčevima. Klasični Pimm's Cup koktel - Pimm's No. 1, limunada i nasjeckano voće - brzo je postao favorit među publikom. Njegov osvježavajući okus i nizak udio alkohola čine ga savršenim za ispijanje tijekom dugih ljetnih mečeva.
Danas se tijekom turnira u Wimbledonu posluži više od 300.000 čaša Pimm'sa svake godine. Ovo piće postalo je toliko kultno da ga mnogi teniski fanovi smatraju neizostavnim dijelom wimbledonskog doživljaja.
Nijedan britanski sportski događaj ne bi bio potpun bez čaja, a Wimbledon nije iznimka. Tradicija popodnevnog čaja seže u sredinu 19. stoljeća i prisutna je na teniskom turniru u Wimbledonu od njegovih ranih dana.
Gledatelji mogu uživati u pravom popodnevnom čaju s malim sendvičima, pogačicama s gustim vrhnjem i pekmezom te izborom keksa. Iako nisu toliko poznati kao jagode sa šlagom, ove klasične britanske poslastice daju dašak profinjenosti događaju.
Iako nije jedinstvena za Wimbledon, riba s pomfritom (fish&chips) među gledateljima je popularna desetljećima. Ova britanska klasična kombinacija pruža zasitan obrok navijačima koji provode duge dane uz teren.
Wimbledonska riba s pomfritom priprema se od ulovljenog bakalara ili oslića, prekrivena je hrskavim pohanjem i poslužuje se s debelo rezanim krumpirićima. Tradicionalni prilozi su jabučni ocat i tartar umak.
Šampanjac je povezan s Wimbledonom još od najranijih dana turnira. U kasnom 19. i ranom 20. stoljeću uglavnom su ga uživali članovi All England Cluba i njihovi gosti. Kako je Wimbledon rastao u prestižu, šampanjac je postao dostupniji i široj publici.
Danas se tijekom turnira popije oko 25.000 boca šampanjca, a mnogi navijači nazdravljaju čašom ovog napitka u čast pobjede svog omiljenog tenisača ili jednostavno kako bi pojačali svečano ozračje u Wimbledonu.
Iako je Wimbledon ponosan na svoje kulinarske tradicije, jelovnik se razvijao kako bi odražavao promjene u ukusima i prehrambenim potrebama. Posljednjih su godina organizatori uveli razne ponude iz međunarodne kuhinje te opcije za vegetarijance, vegane i osobe koje ne konzumiraju gluten.
Sushi, pizza i razne vrste salate sada su dostupni uz tradicionalne specijalitete. Međutim, ovi moderni dodaci pažljivo su odabrani kako bi se očuvala reputacija turnira po visokoj kvaliteti hrane i pića.
Hrana koja se tradicionalno poslužuje na Wimbledonu postala je dio šarma i privlačnosti turnira. Ona odražava britansku kulinarsku baštinu i utjelovljuje eleganciju i tradiciju ovog prestižnog događaja.
Za mnoge obožavatelje uživanje u jagodama sa šlagom ili ispijanje Pimm'sa jednako je važan dio wimbledonskog doživljaja kao i gledanje vrhunskog tenisa. Ove kulinarske tradicije povezuju gledatelje s bogatom poviješću turnira i pridonose svečanosti koja Wimbledon čini jedinstvenim među sportskim događanjima.
Kako se Wimbledon nastavlja razvijati, njegova klasična jela ostaju voljeni stalni dio koji povezuje prošlost i sadašnjost. Bilo da ste dovoljno sretni da prisustvujete osobno ili gledate izdaleka, ove kultne poslastice pružaju okus wimbledonske čarolije koja iz godine u godinu privlači fanove.