Ova jela Amerikanci najčešće jedu za večeru - generacijama su na jelovniku

Foto: Shutterstock

Svakodnevno pitanje "Što je za večeru?" muči mnoge, bez obzira kuhate li samo za sebe ili za cijelu obitelj. Pronaći inspiraciju ponekad je pravi izazov, stoga nas je zanimalo što se najčešće priprema diljem Sjedinjenih Američkih Država. Odgovor, naravno, ovisi o lokaciji, godišnjem dobu i vremenskim prilikama. Prikupili smo podatke o najtraženijim receptima za večeru u svakoj saveznoj državi u posljednjih 30 dana kako bismo otkrili kulinarske trendove, piše The Kitchn.

Ako najpopularniji recept u tom razdoblju nije bio jelo za večeru, poput deserta, uzeli smo u obzir najpopularniji odgovor iz posljednjih 90 dana. Dobivene rezultate podijelili smo u šest kategorija: juhe i variva, govedina, piletina, tjestenina i rezanci, čili te složenci. Podaci su se pokazali fascinantnima i otkrili su neke jasne trendove koji su nas iznenadili.

Apsolutni pobjednik: Juha od muškatne tikve

Uvjerljivo najpopularnija večera bila je juha od muškatne tikve, koja je zauzela prvo mjesto u čak devet država: Kaliforniji, Connecticutu, Massachusettsu, Novom Meksiku, New Yorku, Sjevernoj Karolini, Pennsylvaniji, Teksasu i Utahu. S obzirom na to da je tikva u punoj sezoni, a ljudi tijekom jeseni žude za toplim i utješnim jelima, ovaj rezultat nije bio preveliko iznenađenje.

Što je još popularno 

Drugo najpopularnije jelo bio je pozole, tradicionalna meksička juha, koja je dominirala u Idahu, Kansasu i Kentuckyju. Treće mjesto podijelila su četiri jela: goveđi bourguignon bio je favorit u New Jerseyju i Washingtonu, juhu od cheeseburgera najviše su pretraživali u Nebraski i Južnoj Karolini, pileći cacciatore u Georgiji i Marylandu, a pileću marsalu u Alabami i Delawareu.

Juhe i variva dominiraju

Osim pobjedničke juhe, kategorija juha i variva bila je daleko najpopularnija. Popis uključuje goveđi gulaš u Wyomingu, goveđu juhu s povrćem u Zapadnoj Virginiji, juhu od brokule i cheddara u Virginiji, juhu od kupusa u Nevadi, juhu od piletine i njoka u Minnesoti, kremastu juhu od školjki (clam chowder) u Ohiju, juhu od lazanja na Floridi, juhu od krumpira i poriluka u Coloradu, juhu od krumpira u New Hampshireu, juhu od bundeve u Arizoni, takozvanu močvarnu juhu (swamp soup) u Tennesseeju, zuppa toscana na Rhode Islandu i pileći gulaš u Maineu.

Piletina, govedina i čili

Piletina je bila sljedeća najpopularnija kategorija u pet država, a jela su uključivala butter chicken u Arkansasu, piletinu s okruglicama u Oregonu, pileći curry u Montani, pileće fajite na Havajima i pileća bedra na Aljasci. Govedina je bila treća najpopularnija u četiri države, s goveđim enchiladama u Sjevernoj Dakoti, pečenjem iz lonca (Mississippi pot roast) u Louisiani, mongolskom govedinom u Iowi i klasičnim pečenjem (pot roast) u Vermontu. Četiri države odlučile su se za različite varijante čilija: pileći čili u Južnoj Dakoti, klasični čili u Missouriju, pureći čili u Wisconsinu i bijeli pileći čili u Indiani.

Tjestenina na Zapadu

Kategorija tjestenine i rezanaca preuzela je vodstvo u tri države, uglavnom na Srednjem zapadu, sa zapečenim špagetima u Oklahomi, špeclama u Illinoisu i tjesteninom s umakom od votke u Michiganu. Kao svojevrsna 'divlja karta' istaknuo se Mississippi, gdje je najpopularniji bio složenac od krumpira (hashbrown složenac).

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.