Vodič kroz Napulj: Kakve su pizze u najboljim pizzerijama svijeta i koliko koštaju?

Foto: Lovac na pizze

Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na Hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze. Zbog svega toga utvaramo si da je Dragan stručnjak za ovu temu i danas vam donosi svoje dojmove iz Napulja.

IAKO SAM doslovno bio fasciniran nedavnim posjetom Napulju, pričekao sam da prođe nešto vremena ne bih li na neki način u miru izvrtio filmove u glavi, posložio dojmove i napisao kratki osvrt. Dodatni su mi motiv za ovaj tekst bili komentari ispod članaka o pizzerijama u kojima su čitatelji stalno naglašavali kako su pizze u Napulju puno jeftinije nego kod nas, a za razliku od naših pizzerija, napuljske pizzerije poslužuju isključivo tradicionalnu napoletanu.

Obje su ove tvrdnje poprilično netočne, no pođimo redom

Kada bih u igri asocijacija morao opisati Napulj, koristio bih samo tri pojma. Pizza, nogomet i prometni kaos. Kaže poznata izreka "Vidi Napulj i umri". Nakon vožnje po Napulju nekako bi mi primjerenija izreka bila "Vidi Napulj i preživi".

Prvo - promet

Promet se ne može opisati, mora se doživjeti. I preživjeti. Nitko ne poštuje prometne propise, svatko vozi onako kako to njemu odgovara, na cestama s dvije prometne trake vozi se u tri ili četiri kolone, skuteri se pojavljuju sa svih strana kao u videoigricama, pješaci pretrčavaju cestu tamo gdje im to najviše odgovara i što je najbitnije, nitko se pretjerano ne živcira i ne buni.

Treći sam se dan i sam već poprilično prilagodio, sklopio sam bočne retrovizore, ubacivao se hrabro ispred drugih vozača i prestao davati žmigavac kako nekoga ne bih nepotrebno zbunio.

Drugo - nogomet

Prije osvrta o pizzi i pizzerijama moram par rečenica posvetiti nogometu i Diegu Armandu Maradoni. Nema ulice u kojoj s prozora i balkona ne vise velike zastave nogometnog kluba Napoli i drugi navijački rekviziti, trake, šalovi i zastavice. A Diego Armando Maradona je tretiran poput božanstva.

Na svakom uglu možete kupiti njegov dres ili neki suvenir s njegovom slikom, a posjetili smo i pravu turističku atrakciju, veliki Maradonin mural ispod kojeg se nalazi pravi mali muzej posvećen ovom nogometnom virtuozu. Napulj živi nogomet. I Diega Armanda Maradonu.

A sad napokon o pizzi i pizzerijama

Uspjeli smo u četiri dana posjetiti pet poznatih napuljskih pizzerija pa ću ih spomenuti u par kratkih rečenica budući da sam o svakoj od njih napisao posebnu
kolumnu. Prvi smo dan posjetili 50 Kalo, jednu od najpoznatijih svjetskih pizzerija koja, osim u Napulju, svoje restorane ima i u Rimu i Londonu.

>> Lovac na pizze u jednoj od najboljih pizzerija na svijetu: Što se same pizze tiče...

Ova se napuljska pizzerija nalazi na visokom četvrtom mjestu svjetske TOP 100 ljestvice. Londonska je na petnaestom mjestu iste liste, a iako se radi o vrhunskoj
pizzeriji, ona je na mene ostavila najslabiji dojam od svih posjećenih, prvenstveno zbog ne toliko kvalitetne pizze. Možda smo imali prevelika očekivanja ili smo samo potrefili loš dan.

Drugi smo dan isprobali pizzu u pizzeriji Salvo (Francesco & Salvatore Salvo) koja se nalazi na sedmom mjestu TOP 100 svjetske liste i napustili je poprilično zadovoljni. Treći je dan bio vrhunac doživljaja budući da smo posjetili dvije možda i najpoznatije napuljske pizzerije.

>> Lovac na pizze u slavnoj napuljskoj pizzeriji, najjeftinija pizza 5.80 eura

"Jedi, voli moli" i Julia Roberts

U popodnevnim smo satima pomalo neplanirano otišli u pizzeriju koja nije samo pizzerija već na neki način i turistička atrakcija. Radi se o pizzeriji L´Antica Pizzeria Da Michele koja je svoju popularnost stekla filmom Jedi, moli, voli u kojem Julia Roberts jede pizzu upravo u ovoj pizzeriji.

>> Ovdje su pizzu jeli Maradona i Julia Roberts, a sad i Lovac na pizze. Evo dojmova

To je ujedno jedina pizzerija od pet posjećenih u kojoj su nam poslužili tradicionalnu napoletanu. Meni se osobno jako svidjela. Iste smo večeri otišli u tridesetak kilometara udaljenu Casertu i nakon sat vremena čekanja ispred ulaza napokon isprobali pizzu u svjetskoj pizzeriji broj jedan.

I Masanielli – Francesco Martucci se već dugi niz godina nalazi na samom vrhu svih svjetskih TOP ljestvica. Pizza je uistinu vrhunska i jedna od najboljih koju sam do sada probao, a sve ostalo je daleko od savršenog. O tome sam opširnije pisao ovdje.

Zadnji nam je dan bio pun pogodak

Otišli smo u 10 Diego Vitagliano, pizzeriju koja je, kao što se iz imena da naslutiti, mjesto uspomene i sjećanja na velikog Maradonu. Prekrasan interijer, vrhunska
usluga i savršena pizza.

Nekako mi je drago što sam već tada napisao kako nas je ova pizzerija oduševila i kako ju smatram najboljom od svih koje smo posjetili iako se nalazi na petom mjestu svjetske TOP 100 liste, iza I Masaniellija i 50 Kalo.

Prije nekoliko dana upravo je 10 Diego Vitagliano proglašena najboljom pizzerijom u Italiji.

>> Lovac na pizze u "Maradoninoj" pizzeriji: Besprijekorna usluga i vrhunske pizze

A sad malo o tvrdnjama s početka ovog teksta

Ne, nije točno da se u Napulju pravi i poslužuje samo tradicionalna napoletana. U četiri od pet pizzerija koje smo posjetili tradicionalna nam je napoletana poslužena samo u L´Antica Da Michele pizzeriji. U ostale četiri prave modernu verziju napoletane s uzdignutim i napuhanim rubovima.

A pizza koju pravi I Masanielli, prva svjetska pizzerija, nije samo moderna napoletana već poprilično izgleda kao vrhunska canotta. Ne, nije točno da je pizza u Napulju puno jeftinija nego u Hrvatskoj. Možda u nekim pizzerijama je, ali u poznatim pizzerijama definitivno nije. U četiri od pet pizzerija koje smo posjetili prosječna je cijena pizze desetak eura.

Kad na to dodate obavezni kuver (postav stola) koji iznosi dva ili tri eura po osobi, dobijete sasvim pristojne cijene, nikako "puno niže od onih u Hrvatskoj". U većini je ovih pizzerija obavezna i napojnica koja iznosi 10 posto ukupnog računa.

Margherita je najjeftinija, pivo je skupo

Pizze u 10 Diego Vitaglianu platili smo 10 eura, pizze u Salvu bile su po 10.50 eura, a one u I Masanielliu bile su 13 i 14 eura. U Hrvatskoj sam odličnu napoletanu u mnogim pizzerijama platio manje od deset eura. Ono što svakako treba istaknuti je potpuno ista strategija svih spomenutih pizzerija. Margherita je u svim poznatim i razvikanim pizzerijama jeftina i košta nekih šest ili sedam eura.

Ostale su pizze doslovno duplo skuplje. Naravno, kad na tih šest ili sedam eura dodate kuver i napojnicu, nije ni margherita toliko jeftina kako mnogi vole istaknuti. Ujedno, piće je izuzetno skupo. Piva sam plaćao između šest i deset eura, ovisno o pizzeriji.

Ako ne rezervirate, morat ćete pričekati

Osim strategije s cijenama, slična im je i strategija s rezervacijama stolova. Većina pizzerija ostavi manji broj stolova za walk-in goste, ali ako nemate rezervaciju, morate biti spremni na duže čekanje, ponekad i više od sat vremena.

Sve u svemu, Napulj je definitivno grad dobre pizze, prometnog kaosa i nogometnog ludila. Možete pojesti dobru tradicionalnu napoletanu za pet ili šest eura, ali ćete u nekoj od poznatijih pizzerija ipak potrošiti puno više. Bilo je zanimljivo i sadržajno, a siguran sam da ću Napulj posjetiti ponovo. Nadam se što prije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.