U naselju s 96 stanovnika našli smo odličnu pizzeriju, evo dojmova

Foto: Lovac na pizze

Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze. Zbog svega toga utvaramo si da je Dragan stručnjak za ovu temu i danas vas vodi u Istru.

IAKO SMO ovogodišnju istarsku avanturu planirali zatvoriti odlaskom u bujski Aquarius, zatvorili smo je posjetom pizzeriji u istarskom mjestašcu sa samo 96 stanovnika. Da, dobro ste pročitali. Bili smo na odličnoj pizzi u vrhunskoj pizzeriji u mjestašcu u kojem prema zadnjem popisu živi 96 ljudi.

Pizzerija je Burra, a spomenuto se mjestašce zove Plomin

Plomin je malo istarsko naselje udaljeno desetak kilometara od Labina, smješteno na brežuljku iznad Plominskog zaljeva. Upravo se zbog toga s plominskog vidikovca pruža veličanstven pogled na cijeli Kvarnerski zaljev te otoke Cres i Lošinj. U Plominu smo zastali na putu prema Novigradu i poznatom vodenom parku Istralandiji.

Burra je već dugo na mojoj listi želja, a mnogi su je moji poznanici i prijatelji spomenuli u svojim komentarima. Uspjeli smo bez problema rezervirati stol, koji nas je dočekao na lijepoj maloj terasi pored ulaska u samu jezgru ovog starog gradića i stotinjak metara od prije spomenutog vidikovca.

Burra, osim pizza, u ponudi ima i velik izbor jela s roštilja, tortilja i tjestenina. Bilo nas je četvero pa smo isprobali i lagano pikantna marinirana pileća krilca i BBQ rebarca.

Hrana je odlična, porcije velike

Iako u ponudi imaju moju omiljenu pizzu s mortadelom i pistacijom, ipak smo naručili Bufalu i Burru. Burra me privukla zanimljivom kombinacijom koju čine carpaccio istarskog boškarina i pesto od oraha.

Pizza je i izgledom i okusom napoletana, ali više tradicionalna pa rubovi nisu predebeli i jako napuhani, a sredina je poprilično mekana i vlažna. Okus i tekstura tijesta odlični, usudio bih se kazati savršeni. Nadjevi kvalitetni, a više nas se dojmila sočna i lagana Bufala. Burra je možda mrvicu preteška, dosta snažnog okusa i mirisa na carpaccio od boškarina.

Pizze su definitivno jako dobre i ne čudi me što sam za ovu pizzeriju dobio puno preporuka u zadnje vrijeme.

Cijene su pristupačne i korektne

Margherita je 7.50 eura, a najskuplja je Dama bianca, pizza s kremom od tartufa i vrganja koja košta 11.50 eura. U ponudi su posebno istaknute dvije pizze kao preporuke šefa kuhinje. Jedna je Burra koju smo probali, a druga je Mare blu Calzone, pizza s jadranskim kozicama, rukolom i češnjakom.

Plomin je mirno mjestašce pa je atmosfera na terasi opuštena i ugodna. Osoblje je simpatično i korektno. Iako je netko napisao kako je Plomin gradić bogate povijesti i jako skromne sadašnjosti, definitivno ga se isplati posjetiti.

A ako uz to volite i dobru pizzu, onda obavezno svratite u Burru. Uživajte u dobroj pizzi, a zatim prošećite do vidikovca i putem obavezno napravite par fotografija za uspomenu pokraj zanimljivih starih kuća s neobično plavim vratima i prozorima.

>> U Bujama smo našli jako posebnu pizzeriju, evo što je razlikuje od mnogih

>> U malom istarskom mjestu jeli smo u pizzeriji koja nam je pravo otkriće

>> U ovoj labinskoj pizzeriji uživali smo u svakoj minuti. Usluga je vrhunska, cijene ok

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.