Bliži se sezona kuhanog vina, napravite ga po ovom receptu i bit ćete oduševljeni

Foto: Shutterstock

OVIH DANA svi se pripremaju za proslavu Martinja, blagdana svetog Martina, koji se tradicionalno slavi 11. studenoga kao Dan mladog vina ili dan kada je mlado vino prvi put dostupno za kušanje. 

Ovaj običaj ima duboke korijene u vinogradarskoj tradiciji Hrvatske, gdje su vinogradari slavili svoj trud i nadu u dobru vinogradarsku sezonu, a blagdan svetog Martina dan je kada se vinogradari okupljaju kako bi zajedno otvorili prve bačve mladog vina.

Martinje znači i da nam se bliže zima i vrijeme Adventa, a jedno od omiljenih pića u to doba godine svakako je kuhano vino, koje je neizostavan dio ponude na adventskim kućicama, a možete ga napraviti i kod kuće. Imamo recept i par savjeta.

Sastojci i postupak

Cijeli recept za crno kuhano vino s točnim mjerama nalazi se ovdje, a od sastojaka će vam biti potrebni:

  • crno vino
  • šećer
  • cimet
  • naranča
  • klinčić

Neprskanu naranču dobro operite pa po cijeloj njezinoj površini upiknite klinčiće. U lonac ulijte vino, dodajte šećer, naranču s klinčićima i štapiće cimeta. Promiješajte pa kuhajte dok ne zakipi. Kuhajte desetak minuta i maknite s vatre. Kuhano vino poslužite vruće u šalicama.

Dodatni savjeti

Cimet i klinčić neizostavni su dijelovi kuhanog vina i daju mu posebnu aromu i okus, a ako kuhate crno vino, možete dodati i kardamom i muškatni oraščić. Kuhati možete i bijelo vino, a uz njega odlično ide đumbir pa ga ne zaboravite dodati ako preferirate bijelo vino.

Osim toga, kao što naranču stavljate u crno kuhano vino, tako će se limun odlično slagati s bijelim, a šećer je također obavezan dodatak kuhanom vinu, crnom i bijelom. Koristiti možete i običan bijeli, no najbolje bi bilo da stavite smeđi šećer.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.