ZAHLADILO je, a ako ste i vi među onima koji vole prirediti ili počastiti se bogatim ručkovima za vikend, onda će vam dobro doći jedan dan odmora od teške hrane.
Za početak tjedna napravit ćemo pravu, domaću pileću juhu s noklicama prema starinskom receptu. Noklice od griza su poznate kao tradicionalan dodatak, a u mnogim obiteljima je i neizostavan dio pileće juhe. Mekane noklice koriste se i u kuhinjama diljem srednje i istočne Europe, a često su upravo one bile prva stvar koju bi domaćica naučila pripremati.
Sastojci potrebni za pileću juhu s noklicama
Za juhu pripremite sljedeće sastojke:
- piletina s kostima
- mrkva
- celer
- korijen peršina
- korabica
- luk
- svežanj peršina
- mljevena paprika
Za noklice pripremite:
- jaje
- sol
- ulje
- griz
Kako se priprema
Piletinu narežite na komade, a povrće ogulite. Meso ubacite u veći lonac, pa dodajte luk i papriku. Zalijte vodom, začinite i kuhajte. Ako želite dobiti bistru juhu - kada voda počne vriti i po površini se skupi pjena - pokupite ju. Također, juhu nemojte miješati, a kada je sve skuhano, možete ju i procijediti. Dodajte povrće, poklopite i nastavite kuhati na slabijoj vatri.
Sada pripremite noklice. Pjenjačom umutite jaje i sol, dodajte ulje i griz i izmiješajte. Žličicom grabite noklice i stavljajte ih u juhu. Kuhajte još nekoliko minuta pa sklonite s vatre.
Cijeli recept s točnim mjerama nalazi se ovdje.