Priprema ribe kod kuće zna biti zahtjevna, a mirisi se mogu dugo zadržati u stanu, zbog čega mnogi to iskustvo radije prepuštaju profesionalcima u restoranima. No, losos može biti iznimka, a sada smo otkrili jednostavnu tehniku za pečenje lososa u pećnici: zagrijte lim za pečenje na 260°C, stavite filete izravno na vrući lim, a zatim smanjite temperaturu na 135°C. Nevjerojatno je jednostavno, losos se peče ravnomjerno, a većina mirisa ostaje unutar pećnice, piše The Kitchn.
Ova tehnika je izuzetno prilagodljiva. Losos možete začiniti kako god želite, a metoda je odlična bez obzira na to pečete li cijele filete ili manje komade. Cijeli filet možete lako odvojiti špatulom, a manje komade jednostavno odvojite vilicom i poslužite uz prilog po želji. Ne morate ni guliti kožu s lososa - ova tehnika rješava taj problem. Koža se zalijepi za vrući lim za pečenje, pa meso možete jednostavno odvojiti bez ikakve muke.
Osim toga, losos se peče nježno i ravnomjerno. Priprema ribe može biti nezgodna jer u trenu može prijeći iz sirove u prepečenu. Ovaj pristup zahtijeva samopouzdanje i pažnju. Kretanjem s vrlo visokom temperaturom, a zatim njenim drastičnim smanjenjem, losos se polako i ravnomjerno peče u preostaloj toplini, a cijeli proces traje svega 9 do 13 minuta.
Prvo, zagrijte pećnicu i lim za pečenje. Postavite rešetku pećnice na donju srednju poziciju i zagrijte je na 260°C. Obložite lim za pečenje aluminijskom folijom radi lakšeg čišćenja i stavite ga u pećnicu da se zagrije zajedno s njom. Zatim po želji začinite filete lososa.
Na kraju, stavite filete lososa na vrući lim, s kožom prema dolje, i vratite u pećnicu. Odmah smanjite temperaturu na 135°C. Pecite 9 do 13 minuta, odnosno dok termometar za meso umetnut u najdeblji dio fileta ne pokaže 52°C.