Proširila se vijest koja zvuči kao mali kulinarski skandal - naslovi diljem svijeta objavili su da je Japan svrgnuo Italiju s trona u pripremi tiramisua. No, istina je, baš kao i sama slastica, slojevita. Na Svjetskom prvenstvu u tiramisuu održanom u Rimu, Japan je doista osvojio zlato, ali u kategoriji inovativnog tiramisua, dok je Italija čvrsto zadržala krunu u onoj klasičnoj, piše Food & Wine.
Godišnje natjecanje, koje organizira Međunarodna federacija slastičarstva, sladoleda i čokolade, okupilo je kuhare iz 12 zemalja. Svi su imali dva i pol sata za pripremu svojih slastica, uz stroga pravila koja su nalagala upotrebu mascarponea, kave i pečene podloge - bilo da se radi o piškotama, prhkom tijestu ili nekom drugom keksu.
Pobjedu u klasičnoj kategoriji odnijela je sicilijanska slastičarka Milena Russo Testagrossa. U razgovoru je pojasnila ishod kako bi se izbjegli nesporazumi.
"Japanska kuharica osvojila je prvu nagradu u inovativnoj kategoriji, i to ima smisla, jer se radilo o kreativnosti, praktički o ponovnom izmišljanju tiramisua", napisala je Russo Testagrossa. "Ali mnogi nisu shvatili da sam klasiku, onu rođenu u Italiji, osvojila ja, Talijanka. Osvojila sam apsolutno prvo mjesto u klasičnoj kategoriji. Nije bilo čak ni drugog ili trećeg mjesta. Osvojila sam apsolutno."
Njezina pobjednička slastica, nazvana *Tiramisud*, bila je posveta Siciliji, sa želeom od mandarine i timijana, srcem od kave te podlogom od čokoladne piškote i prhkog tijesta s Modica čokoladom.
Zlato u inovativnoj kategoriji pripalo je 29-godišnjoj Ayi Okadi iz Japana. Njezin tiramisu bio je oblikovan poput koncertnog klavira, a tradicionalne slojeve mascarponea i kave obogatila je maraskino i amarena višnjama. Suci su pohvalili spoj tradicije s odvažnom, umjetničkom prezentacijom, ističući kako je pobjeda simbolična jer pokazuje da je Japan ovladao najpoznatijom talijanskom slasticom na talijanskom tlu.
Da je tiramisu doista postao globalni fenomen, potvrdio je i marokanski pekar Simon Loutid, koji vodi pekaru u Luksemburgu. On se natjecao s klasičnom i suvremenom verzijom s hibiskusom, pokazujući prilagodljivost ove slastice.
"Pripremao sam se nekoliko mjeseci prije događaja, a zatim sam proveo oko tjedan dana u Italiji kako bih usavršio svoj rad, trenirao na licu mjesta i natjecao se", izjavio je Loutid. "Bilo je to intenzivno i nezaboravno iskustvo - razina je bila izuzetno visoka, a atmosfera među sudionicima iznimna."
Na kraju, "skandal" se pokazao više kao proslava svestranosti tiramisua nego kao svrgavanje Italije s trona. Italija je obranila klasičnu krunu, Japan je zasjao inovacijom, a Maroko je podsjetio sve da ova slavna slastica danas pripada cijelom svijetu. Kako je to najbolje sažela pobjednica Russo Testagrossa: "Svi su bili dobri majstori, i čast mi je što sam sudjelovala s njima. Čestitam svima."