Naša bitka s vremenom u Dunkirku i najbolja pizza s mortadelom ikad

Foto: Lovac na pizze

Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze. Zbog svega toga utvaramo si da je Dragan stručnjak za ovu temu i danas vas vodi u Dunkirk.

NAKON što smo na putu prema Belgiji zastali u Pragu i posjetili pizzeriju Pizza Nuova (kakva je, pročitajte ovdje), nastavili smo svoje putovanje prema Antwerpenu. Želja nam je bila posjetiti Dunkirk. Prošle i pretprošle godine posjetili smo Ostende, Knokke-Heist i De Haan, belgijske gradove i mjesta s prekrasnim pješčanim plažama na obalama Sjevernog mora.

Ove nas je godine privukao Dunkirk, francuski grad na obali Sjevernog mora poznat po događanjima u Drugom svjetskom ratu, ali i po istoimenom filmu u kojem je savršeno prikazana evakuacija savezničkih snaga opkoljenih i odsječenih u Francuskoj. A zašto uopće pišem o Dunkirku u kolumni koja se zove Lovac na pizze?!

Zato što je Dunkirk uistinu veličanstven grad s prekrasnom velikom pješčanom plažom dugom nekoliko kilometara, na nekim dijelovima širokom i do 400 metara, prekrasnim Port muzejom u samoj luci, ali i vrhunskom pizzerijom Grazie. Nismo planirali posjetiti neku francusku pizzeriju, nismo ni znali da se u Dunkirku nalazi pizzerija koja pravi vrhunske napoletane.

Dobili smo bitku u Dunkirku - bitku s vremenom

Tijekom obilaska plaže potražili smo restoran u kojem bismo mogli ručati, a tražilica je na prvom mjestu izbacila pizzeriju Grazie. Nakon što sam vidio slike pizza, odluka je pala pa smo nazvali pizzeriju u nadi da ćemo uspjeti rezervirati stol.

Bilo nas je sedmero, a Grazie, kao i ostale francuske pizzerije i restorani, ima za nas pomalo čudno dvokratno radno vrijeme - od 12 do 14:30 i od 19 do 22 sata. Kad su nam rekli da nam mogu sačuvati stol za sedam osoba, ali da moramo doći najkasnije do 14 sati, bilo je dvadeset do dva.

A mi smo mokri i prekriveni pijeskom stajali do koljena u Sjevernom moru. Karta je pokazala da do pizzerije imamo oko dvadeset i pet minuta normalnog hoda. Naravno, stigli smo na vrijeme. Trebalo je vidjeti zbunjeni osmijeh konobara kad nas je ugledao uspuhane, crvene u licu i zaprljane pijeskom od glave do pete u odjeći s koje je doslovno curio znoj.

Pretpostavljam da će ostatak ekipe, ako ne po savršenim pizzama, ovu pizzeriju pamtiti po ostvarenim rekordima u brzom hodanju na dva kilometra. Pizzerija Grazie nalazi se na obali, pedesetak metara od spomenutog velikog Port muzeja, u čijem su sastavu i dva velika broda, brod svjetionik i školski jedrenjak, zavezani doslovno ispred terase sa stolovima.

Atmosfera je odlična, sjedi se blizu mora

Pretpostavljam da im je ljeto udarni period budući da u samom lokalu imaju tek nekoliko stolova. Terasa je ogromna, s puno malih, ali i nekoliko velikih drvenih stolova, udaljena samo desetak metara od mora, a cijela je atmosfera ugodna, topla i opuštena.

Možda će ovo zvučati pomalo čudno, ali Grazie pravi i poslužuje doslovno savršenu pizzu. Pojeo sam najbolju pizzu s mortadelom i pistacijom ikad. Najbolju bez ikakve dvojbe. Naručili smo Margheritu, već spomenutu Mortazzu, L´Italianu, Romagnolu, Diavolu i Burratinu.

Najbolja pizza s mortadelom do sada

Pizze su moderne napoletane, napuhanih i prozračnih rubova s karakterističnim malim crnim mrljama. Tijesto nas je oduševilo okusom i teksturom. Nadjevi su isto kvalitetni, a pizze su toliko dobre da sam prvi put došao u iskušenje i poželio naručiti još jednu pizzu. Nažalost, to nisam mogao učiniti zbog kraja radnog vremena.

Zato sam se vođen znatiželjom obratio simpatičnom vlasniku koji mi je rekao da je pizzerija obiteljski posao na koji su jako ponosni i u kojem uživaju. Nabavljaju isključivo kvalitetne sastojke, a mnogo toga prave i sami. Moja pizza s mortadelom i pistacijom imala je savršen okus, a saznao sam i zašto.

Za pesto koriste kombinaciju pesta od pistacije i umaka od bosiljka, koji prave sami. Kako sam pesto od pistacije ne bi imao presnažan i dominantan okus, miješaju ga s manjim udjelom domaćeg pesta od bosiljka. Nisam nikada probao tako nešto fino i mirišljavo, a opet ne pretjerano nametljivo.

Doslovno savršeno tijesto

Što se tiče samog tijesta, Grazie pravi bigu. Rekao mi je pizza majstor, jedan od dvojice koji rade na krušnoj peći, da imaju vrlo strog i definiran postupak predfermentacije i fermentacije. Doslovno paze na svaki detalj, na svaki stupanj potrebne temperature u određenom trenutku procesa pripreme tijesta.

Moram to još jednom naglasiti, Grazie ima doslovno savršeno tijesto. Svi su bili nevjerojatno susretljivi i ljubazni, a pokazali su mi i veliku krušnu peć s rotacijskom podnicom. Iako smo naručili sedam pizza, sve su nam na stol došle u isto vrijeme.

Kad sam ugledao vrhunsku veliku peć s podnicom koja se rotira, dobio sam odgovor na pitanje kako uspijevaju istovremeno napraviti i poslužiti veću količinu pizza. Nedavno smo u jednoj popularnoj i razvikanoj pizzeriji naručili osam pizza, a na stol su nam donosili po dvije pa su nam zadnje dvije stigle dvadesetak minuta nakon prvih. Vrhunska pizzerija ipak si ne bi smjela dozvoliti tako nešto.

Prosječna cijena je 15 eura

Cijene pizza su od 10 do 19 eura, prosječna cijena je petnaestak eura. Margherita je 10 eura, a najskuplje su La Truffe i O` Mar For, za koje treba izdvojiti 19 eura. Budući da se radi o poznatom francuskom gradu u jeku turističke sezone, vrhunskoj lokaciji na samoj obali uz pogled na zaljev i usidrene brodove s doslovno savršenim pizzama, to su i više nego prihvatljive cijene.

Uz pizzu smo uživali u finom i pitkom točenom Birra Morettiju. Posjet Dunkirku definitivno je nešto što ću dugo pamtiti, a pizzerija Grazie bit će upisana u sam vrh mojih popisa i top lista.

Ako vas put odvede u Belgiju ili Francusku, blizu obala Sjevernog mora, posjetite ovaj prekrasan grad i njegove velike pješčane plaže. Ako k tome volite dobru pizzu, obavezno svratite u pizzeriju Grazie. Siguran sam da ćete pojesti jednu od najboljih napoletana u svom životu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.