Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze.
Ovaj osvrt moram započeti prilogom napokon. Sve prisutnijem trendu pojave novih pizzerija s napoletanskom pizzom pridružio se i Slavonski Brod. Do sada sam u Brodu bio bezbroj puta, a na pizzu sam najčešće odlazio u restoran i pizzeriju Uno. Uno je vrhunski restoran koji pravi i poslužuje jako dobru klasičnu pizzu koju često volimo nazvati “old school” pizzom.
Takva se pizza poslužuje u gotovo svim brodskim pizzerijama. No, od prije par dana u Brodu se može otići i na pravu modernu napoletanu u novootvorenu pizzeriju Vesuvio. Budući da dosta pomno pratim hrvatsku pizza scenu, za Vesuvio sam čuo nekoliko dana prije samog otvaranja, a u Brod smo se zaputili potaknuti tekstom koji smo pročitali na lokalnom portalu.
Pričekali smo da prođu dan, dva od otvorenja i zaputili se u sam centar Slavonskog Broda. Vesuvio se, naime, nalazi u strogom centru grada, u ulici Ante Starčevića, odmah preko puta Kuće Piva, na samo par minuta šetnje od glavnog brodskog trga popularno nazvanog Korzo. Moram priznati da smo pomalo i riskirali budući da nismo imali rezerviran stol, ali su nam srdačni konobari izašli u susret pa smo nakon samo par minuta čekanja dobili stol u lijepo uređenom i velikom prostoru pizzerije.
Ovaj put nismo krivi što smo došli bez rezervacije. Iako je na stranicama pizzerije objavljen telefonski broj, on očito još uvijek nije u funkciji. Nadam se da će taj nedostatak ubrzo biti otklonjen. Kvalitetni ugostiteljski objekti moraju imati mogućnost rezervacije mjesta unaprijed, prvenstveno telefonom.
Nisam stručnjak za interijere i uređenje prostora, ali Vesuvio je uistinu uređen spektakularno. Velika prostorija djeluje toplo i prozračno. Iako je prostor velik, vlasnici su očito žrtvovali kvantitetu na račun kvalitete. Raspored velikih stolova, zidovi od cigle i vrlo visoki strop prostoru daju osjećaj prostranosti, bez viška detalja koji bi odvlačili pažnju.
U ponudi je više od dvadeset pizza, među kojima se uz tradicionalne izdvajaju i neke zanimljiv e gourmet opcije. Potaknut komentarima čitatelja koji često reagiraju na moje stalno naručivanje pizze s mortadelom, odlučio sam ovaj put preskočiti tu varijantu. No, kad sam u jelovniku ugledao dvije pizze s mortadelom - Mortadellu i Mortadellu Premium - nisam odolio. Burrata na Premium verziji bila je presudna da promijenim odluku.
Uz Mortadellu Premium naručili smo i Prosciutto - pizzu s pršutom, rikulom, Grana Padanom i sušenim rajčicama. Obje pizze su jako dobre moderne napoletane. Tijesto je ukusno, s dobrom teksturom, a okusom me podsjetilo na ono iz osječkog Bocconcina. Nije ni čudo, jer sam na slikama vezanim uz Vesuvio vidio Alena Radanovića, iskusnog pizza majstora i edukatora iz Osijeka, koji je očito sudjelovao u razvoju recepture.
Mala zamjerka ide na račun donjeg dijela tijesta, koji je bljedunjav, dok je površina dobro pečena. Rubovi su također mogli biti prozračniji. Pretpostavljam da se radi o raspodjeli topline u peći i vjerujem da će se to s vremenom ispraviti.
Da nisam naručio pizzu s mortadelom, izabrao bih Plavu Lagunu - pizzu s mozzarellom, kozicama i trščanskim umakom. Privukle su mi pozornost i Losos (s lososom i avokadom), Bosco (sa sirom s tartufima i suhim bademima), kao i Rosso - pizza sa salamom od divljači.
Cijene pizza kreću se od 9 eura (Margherita) do 16,50 eura koliko košta Mortadella Premium. Većina standardnih pizza je oko 10 eura, dok se gourmet varijante kreću između 11 i 15 eura.
Ponuda pića je dobra, s naglaskom na koktele - što ima smisla jer se Vesuvio vikendom pretvara u koktel bar. To je vidljivo i u punom nazivu lokala: Vesuvio Pizza & Cocktail Bar. Piva ima dovoljno, iako ne bi bilo loše da se u ponudu ubaci i poneko lokalno craft pivo.
Sve u svemu, odlazak u Brod ispunio je naša očekivanja. Vesuvio, s obzirom na uslugu, ugođaj, atmosferu i kvalitetu pizze, nećete napustiti nezadovoljni. Ovo je druga pizzerija imena Vesuvio koju sam posjetio i koja je ispunila sva moja očekivanja - prva je u Sloveniji, u naselju Lucija pokraj Portoroža.
I za kraj, još jednom - Slavonski je Brod napokon dobio vrhunsku i drugačiju pizzeriju. Vesuvio ima potencijal postati dio vrha hrvatske pizza scene - naravno, zadrži li konzistentnost i trenutnu kvalitetu.