MESNE okruglice imaju bogatu povijest i tradiciju, a posebno su istaknute u talijanskoj i švedskoj kuhinji. Iako im je porijeklo europsko, popularnost su stekle u Americi gdje se popularno nazivaju "meatballs", a vremenom su prilagođene zapadnjačkom ukusu te su postale dio kulinarske tradicije SAD-a.
Talijansko-američke mesne okruglice najpoznatije su kao dio jela spaghetti and meatballs. Veće su od tradicionalnih talijanskih okruglica i često sadrže krušne mrvice, sir, češnjak i začinsko bilje, a poslužuju se s umakom od rajčice i tjesteninom.
Mi smo se ovaj put inspirirali tim receptom, pa smo ih odlučili pripremati na jedan "pojačan" način. Ovo jelo spaja umak od rajčice, više vrsta sira i, naravno, mesne okruglice. Jelo je pravi comfort food, a prema našem iskustvu - teško je pronaći osobu koja neće polizati tanjur.
Potrebni sastojci
Evo što će vam sve biti potrebno za okruglice i umak:
- svinjsko ili juneće mljeveno meso
- naribana mozzarella
- naribani parmezan
- jaje
- umak od rajčice
- naribana mozzarella za posip
- Sol, papar, svježi bosiljak ili peršin za posluživanje
Kako se pripremaju
Krenite s okruglicama. U zdjeli pomiješajte mljeveno meso, mozzarellu, parmezan i jaje. Posudu za pečenje namastite, pa krenite oblikovati kuglice koje ćete u nju slagati. Kuglice stavite peći, a kada su pečene, izvadite ih iz pećnice i prelijte umakom od rajčice i posipajte mozzarellom. Pecite još nekoliko minuta kako bi se sir istopio. Za kraj, jelo ukrasite bosiljkom ili peršinom.
Cijeli recept s točnim mjerama pronađite ovdje.