Dobili smo recepte za top slastice s ovogodišnjeg Fuliranja, ovako to rade majstori

Foto: Sandro Sklepić

ŠTO NAM je bliži Božić, to smo sve više okrenuti k slasticama, jer nam pravi blagdanski ugođaj u domu donose upravo mirisi božićnih kolača. Možda već godinama pečete kolače po maminim i bakinim receptima, možda volite eksperimentirati s novim receptima, a možda, poput nas, ostanete oduševljeni slatkim delicijama na Fuliranju i poželite ovog Božića spremiti upravo fritule po receptu chefa Damira Tomljanovića ili neodoljivo sočan brownie cake s Public kućice (recepte vam donosimo u nastavku članka).

Vjerujemo da ste već upoznati s bogatom ponudom slanih gurmanskih čarolija na ovogodišnjem Fuliranju, jer na Strossmayerovom trgu u Zagrebu izbora ne nedostaje: na 17 kućica pronaći ćete i tradicionalne delicije poput vrhunskih kobasica, bunceka, sarme, rižota i bakalara, ima tu i egzotičnih jela kao što su bao buns, kozice u tempuri ili katsu sendvič, ali i comfort fooda poput pohanog piceka, izvrsnih burgera, najrazličitijih kombinacija krumpirića i nenadmašnih pizza.

Tu su i brojne inovacije kao što su brioche s ćevapima, zatim slani kronuti s kobasicama ili junetinom, dekonstrukcija sarme te sočan burrito s obrazima crne slavonske svinje. Ako preferirate bezmesne obroke, tu su plant based Burek sarma, Tikka Masala, Dan Dan Piletina z mlincima, vikend specijal Beef Wellington, tofu bunsi, te Beyond chicken nuggets tortilja.

A za sve ljubitelje slastica, kao i najmlađe fulirante i fulirantice, ovaj put smo istražili onu slatku stranu Fuliranja. Sudeći po dojmovima, vraćat ćemo se po još, a možemo čak i naručiti za doma ili na posao jer Fuliranje ove godine ima i dostavu putem Wolta te u njihovim kreacijama možete uživati i bez da izlazite iz pidžame. Ponuda kućica s Fuliranja na Woltu je dostupna od 12:00 do 15:00 h, a možda i dulje, ovisno o zauzetosti kućica.

Slatku rapsodiju Fuliranja započeli smo mirisnim i slasnim Kaiserschmarrnom odnosno trganim palačinkama koje marljivo spremaju na Santa’s Good Food kućici, a na sveopće odobravanje brojnih mališana poslužuju ih s Nutellom ili pekmezom od šljiva.

Odmah pored njih, na kućici Kužinavanje by Damir Tomljanović, mirišu i mame neopisivo mekane i sočne fritule uz koje možete birati preljev od Linolade, Nutelle, karamele, šumskog voća, lješnjaka ili sezama. U receptu koji je podijelio s nama, najiskusniji sudac MasterChefa otkrio nam je sastojke i korake po kojima mu fritule baš uvijek savršeno uspiju.

Fritule chefa Damira Tomljanovića

Sastojici za fritule:
2 jaja

360 ml tekućeg jogurta
100 g kristal šećera
20 g vanilija šećera
12 g praška za pecivo
20 ml rakije
prstohvat soli
400 g glatkog brašna
naribana korica od jednog limuna
1 l biljnog ili sojinog ulja
150 g šećera u prahu

Sastojci za umak:
200 g kristal šećera
500 ml espresso kave
100 ml Amaretto Disaronno liker Originale
100 ml vrhnja za šlag

Za fritule u jednoj zdjeli mikserom izmiješajte jaja, jogurt, šećer, sol, vanilija šećer i rakiju. Izmiješajte brašno i prašak za pecivo i dodajte smjesi. Sve dobro izmiješajte i dobit ćete glatku, ali gustu smjesu. Ulje neka bude vruće, ali ne vrelo. Malom žičicom oblikujte kuglice i spuštajte ih u ulje. Kada porumene, fritulice su gotove i pospite ih šećerom u prahu.

Za umak u lončiću otopite šećer na laganoj vatri. Neka ima laganu boju karamela. Ulijte pripremljenu kavu i pustite da kuha. Kada dobijete teksturu gušćeg umaka, dodajte još liker i slatko vrhnje da dobijete željenu boju i ukus. Ako želite jači okus likera, manje ga kuhajte.

Brioche sa sladoledom je uvijek hit

Slatkoljupce na Fuliranju i ove godine oduševljava već legendarni Briocherie čije je slatko brioche pecivo punjeno sladoledom, pa tostirano kako bi izvana postalo hrskavo, iznutra toplo i mekano, dok je sladoled i dalje savršeno hladan. Ove godine imaju u ponudi dvije vrste: Nutella Bomb s Nutellom i soft serve sladoledom od vanilije, te Chocolate + Chocolate brioche s čokoladnim umakom i soft serve sladoledom od čokolade.

>> "Najbolja stvar za pojesti na Adventu. Najnajbolja", pisali su o njima. Vratili su se

Pržena pita

Ako cijenite nešto kompleksnije okuse, nikako ne smijete propustiti kušati fantaziju naziva Pržena pita od jabuke na kućici Nebo Streetstyle by Deni Srdoč, a otkrit ćemo vam tek da su u njoj slani karamel, umak od kefira te crumble od lješnjaka.

Posve originalnu verziju jabuka u šlafroku smo pronašli na Beg’s Plant Based kućici - ova se divota zove Jack jabuke u šlafroku, a čine ju kolutovi jabuka omotani u smjesu brašna, vode i plant based mlijeka, s posipom od vanilin šećera i cimeta s preljevom od belgijske čokolade i Jack Apple sirupa.

Povratak kronuta

Jedan od hitova ovogodišnjeg Fuliranja svakako su kronuti Boogie Laba. Osim dva slana, u ponudi su i tri slatka kronuta - jedinstveni je to spoj kroasana i krafne, točnije tijesto za kroasan prženo i punjeno fantastičnim kombinacijama kao što su: čokolada, kikiriki i slana karamela, ili kokos i mandarina, te pistacija i limun. Pogađate - sve jedan bolji od drugoga!

Poseban hit među najmlađima je Bananko Brioche na Punch House kućici, a sve ljubitelje čokolade oduševit će i izdašan, mekan, topao i savršeno balansiranog okusa Brownie cake preliven vanilijom na kućici Street Food Public. Kako biste ga i sami mogli spremiti kod kuće, iz Publica su nam otkrili recept za ovaj jednostavan, a tako savršen kolač:

Brownie Cake Streetfood by Public

Sastojci:

150 g  mliječne čokolade
150 g tamne čokolade
250 g maslaca
150 g šećera
5 jaja
1 žlica brašna

Maslac i obje čokolade stavimo da se tope na pari. Za to vrijeme jaja i šećer zajedno izlupamo, a zatim u njih dodamo otopljenu smjesu čokolade i maslaca. Dodamo žlicu brašna i sve zajedno dobro sjedinimo. Tako dobivenu smjesu istresemo u kalup i pečemo u prethodno ugrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 20 minuta. I to je to!

Odvedite klince ovih dana

U ovom najuzbudljivijem tjednu uoči Božića Fuliranje se posebno pripremilo za svoje najmlađe posjetitelje - na Strossmayerovom ih trgu svakoga dana od utorka 19. prosinca završno sa subotom 23. prosinca od 18:00 do 20:00 sati očekuje Djed Božićnjak koji se dugo i pažljivo pripremao za ovo najveselije doba godine.

Usto, u subotu, 23. prosinca, ponovno će nastupati dječji zbor Zagrepčanke i dečki. Pored nikad bogatije i zaista kreativne ponude pića za odrasle, o kojoj smo već pisali, najmlađi posebice uživaju u toplom soku od jabuke na Picnic kućici, te bogatim izborima sokova i čajeva na Rakijarnici, Ginglebells kućici i Punch House kućici koja ima Grandma’s Baked Apple Tea, Ginger Lemon Fresh, Red Hot Ginger Tea, Rainy Day, Mommy & Me čajeve.

U toplo i originalno uređenom ambijentu, uz nadaleko najbolju atmosferu na cijelom Adventu, na Fuliranju možete pjevati i plesati na gratis koncertima. Prvi je ovog četvrtka, 21. prosinca od 20:00 h - fantastičan glazbeno-scenski spektakl svjetski priznatog Queen Tribute benda Queen Sensation, a slijedi luda zabava i uz koncert Kuzme & Shake Zulu 28. prosinca. Ovu ćemo godinu ispratiti i ući u 2024. uz nastup TBF-a koji se iznimno raduju dočeku na Fuliranju. “Naš cilj je da u sitne sate 1. 1. 2024. s Fuliranja odete kućama inspirirani i s osmijehom oko glave”, kaže nam Mladen Badovinac.  

Podsjetimo, na Fuliranju vam sve do 7. siječnja 2024. godine dosad najbogatije gurmansko poglavlje ispisuju:

Nebo by Deni Srdoč Streetstyle
Izakaya
Institut za kobasice by Mate Janković
Picnic Mingle & Fun 
Full Circle by Marko Palfi 
Kužinavanje by Damir Tomljanović
Boogie Lab 
Beg’s Plant Based Street Food 
Pizza Social Club
Santa's Good Food
Chefs Burger by Ivan Pažanin
Rougemarin
Street Food by Public
Briocherie
Punch House by Gin Garden
Gingle Bells 
Rakijarnica 

Fuliranje

Mjesto: Trg Josipa Jurja Strossmayera, Zagreb
Trajanje: 29. studenog 2023. - 7. siječnja 2024.
Radno vrijeme : pon-pet 12-01, sub-ned 11-01
Božić i Štefanje 16-01 / Stara godina: 12-03 / Nova godina: 17-01
Ulaz: besplatan

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.