Drugi dan našeg posjeta Ljubljani odlučili smo otići u Peruzzu, pizzeriju koja se već duže vrijeme nalazi na samom vrhu mog popisa pizzerija koje želim posjetiti, a za koju sam dobio puno preporuka sa svih strana.
Budući da sam se, kao i uvijek, malo raspitao i na neki način unaprijed pripremio za odlazak u Peruzzu, saznao sam kako je glavni pizza-majstor Aleš Rekar, iskusni pizza-majstor koji je ujedno i predsjednik slovenske udruge Picopekov. Njegov je dvanaestogodišnji sin Brin Rekar jedan od najmlađih pizza-majstora ne samo u Sloveniji već i u Europi, a nastupio je do sada i na nekoliko velikih međunarodnih natjecanja.
Peruzza se nalazi u gradskoj četvrti Rudnik na adresi Peruzzijeva ulica 63. Ulica je dobila ime po slovenskom kiparu Svitoslavu Peruzziju pa se i pizzerija očito odlučila za isti naziv.
Prošli svijet u kamperu i 10 godina proučavali pizzerije
Sama je priča oko ove pizzerije vrlo zanimljiva. Naime, Peruzza je na neki način obiteljski projekt i ideja obitelji Struna. Ova je obitelj putovala svijet u kamperu, a na ručak su odlazili u pizzerije pa su nakon desetak godina takvih putovanja odlučili u Ljubljani otvoriti vlastitu pizzeriju.
U pizzeriju smo stigli u kasnim poslijepodnevnim satima, a parkirali smo na velikom parkingu odmah pored ulaza. Iako je bio radni dan, pizzerija je bila poprilično popunjena pa smo morali malo pričekati da nam simpatična konobarica pronađe slobodan stol. Atmosfera je prava domaća, topla i opuštena. Iznad našeg se stola na zidu nalazila talijanska Vespa, a cijela je pizzerija uređena poput većine talijanskih pizzerija koje smo posjetili.
Budući da smo, kao i dan prije, lijepo vrijeme iskoristili za duge šetnje, bili smo poprilično gladni. U ponudi se nalazi dvadesetak pizza, a na kraju je ponude istaknuta pizza mjeseca koja se obično svojim sastojcima u nadjevima uklapa u određeno godišnje doba.
Naručili smo Burratu i Stracciatellu. Ako ste pomislili kako nisam naručio svoju omiljenu pizzu, prevarili ste se. U Peruzzi se pizza s mortadelom i pistacijom zove Stracciatella zbog stracciatelle koja je uz mortadelu i zrnca pistacije jedan od glavnih sastojaka. Burrata je nešto lakša pizza s mozzarelom, rukolom i, naravno, velikom burratom. Čim su nam pizze stigle na stol, shvatili smo zašto je Peruzza proglašena jednom od najboljih slovenskih pizzerija.
Doslovno su savršene, ali s jednom zamjerkom
Pizze su i izgledom i okusom doslovno savršene napoletane. A savršene napoletane imaju tijesto koje je zbog dugog procesa fermentacije izrazito fino, ukusno i, što je najbitnije, izuzetno lagano. Upravo je takvo tijesto koje pravi Peruzza, a nadjevi su složeni od kvalitetnih sastojaka.
Međutim, kako ne bi ispalo da uvijek samo beskrajno hvalim pizzerije koje posjetim, moram istaknuti i jedan mali nedostatak. Naime, dogodilo mi se nešto o čemu sam već pisao nakon posjeta vinkovačkoj pizzeriji Vatikan. Iako se pizza s mortadelom i pistacijom smatra jednom od najpoznatijih bijelih pizza, dobio sam pizzu na kojoj je u nadjevu bio umak od rajčice.
To mi se, dakle, dogodilo drugi put u zadnjih pet, šest godina otkad naručujem ovu pizzu, a naručio sam je sigurno više od stotinjak puta u različitim europskim pizzerijama.
Pretpostavljam da je ideja bila biti drugačiji od drugih, ali osobno mi se nikako ne sviđa kombinacija umaka od rajčice uz mortadelu s pistacijom. Ovu pizzu doživljavam kao bijelu, a ne kao crvenu pizzu. Pizza je fina i ukusna, pelat nije pretjerano kiselkast i pojeo sam je s užitkom, ali puno bih bio sretniji da se u nadjevu nalazio pesto od bosiljka ili pistacije.
Da sam to primijetio prije same narudžbe vjerojatno bih umjesto svoje omiljene izabrao Biancu ili Genovese. Bianca je bijela pizza sa slaninom od sušenih svinjskih obraza, sušenim rajčicama i sokom od naranče, a Genovese je pizza s dimljenim pršutom, sušenim rajčicama i pestom alla genovese po kojem je i dobila ime.
Cijene se kreću od 10.40 eura za Margheritu do 14.90 eura koliko koštaju dvije najskuplje, Carpaccio i Peruzza. Većina pizza košta 12.90 eura, a toliko su koštale i naše Burrata i Stracciatella.
Sve u svemu, odlazak u Peruzzu bio je pun pogodak. Peruzza je odlična pizzerija koja pravi moderne napoletanske pizze gotovo savršenog tijesta, a siguran sam da će u poprilično raznovrsnoj ponudi svatko pronaći svoju omiljenu pizzu. Bez obzira na to volite li lagane ili nešto teže pizze. Posjetio sam do sada velik broj slovenskih pizzerija i bez imalo dvojbi mogu kazati kako je Peruzza pizzerija koja se nalazi u samom vrhu slovenske pizza scene.